PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

The Explorers Club

 • Pukumiehiä menossa töihin. Alkuperäinen miehistö.
  Pukumiehiä menossa töihin. Alkuperäinen miehistö.
 • Miehistö oli todella kokematon, mutta innokas.
  Miehistö oli todella kokematon, mutta innokas.
 • Kon Tikiltä löytyi isopurje, märssypurje ja mesaani.
  Kon Tikiltä löytyi isopurje, märssypurje ja mesaani.
 • Thor ennen ja nyt.
  Thor ennen ja nyt.
 • Jakob Oftebro esittää Torstein Raabytä.
  Jakob Oftebro esittää Torstein Raabytä.
 • Balsa tutisee ajoin.
  Balsa tutisee ajoin.

The Explorers Club, New York, 1940-luvun puoliväli.

 Paikka missä raajojaan menettäneet raspikurkkuiset ja ahavoituneet miehet juovat viskiä ja antavat neuvoja nuorille seikkailua janoaville kokelaille. Clubilta hakee polttoainetta suunnitelmiinsa myös  norjalainen biologi Thor Heyerdahl, tositapahtumiin perustuvassa norjalaiselokuvassa Kon Tiki (2012). Thorilla on erikoinen teoria, että polynesialaiset ovat alunperin kelluneet merivirtojen myötä Perusta, eivätkä ole kansoittaneet paratiisiaan Aasiasta ensinkään.

Melko epätodennäköistä, mutta kyllä se voisi niinkin olla. Viisi norjalaista, yksi ruotsalainen sekä yksi papukaija ovat joka tapauksessa pian kellumassa balsapuulautalla kohti avomerta osoittaakseen, että tämä on ollut mahdollista 1500 vuotta sitten. Solmiot heitetään menemään ja pian täyttyvät aistit tasaisesta köysien narinasta ja suolaisista pärskeistä.

Kävin siis tänään elokuvissa.

Sain seurakseni elokuvateatteriin kypsemmän elokuva-alalta kokemusta keränneen daamin, joka päivitteli elokuvan alussa korkeaa suojaikärajaa (12v.), kun tällainen seikkailuhan olisi mitä mainioin 7-vuotiaille. Kyseinen daami istuikin sitten puolet elokuvasta kädet silmillä tai kengänkärkiä tuijottaen.

Kon Tiki on puhdasverinen, oikeastaan melko vanhanaikainen  seikkailuelokuva. Norjalainen tuotantoryhmä ei ole malttanut olla tarttumatta vereen eikä siirappiinkaan, mutta se annettakoon anteeksi, sillä elokuvan tarkoitus on mitä ilmeisimmin suuntautua myös rapakontakaisen yleisön makuun, joten ilman enkelikuoroja ja Taru Sormusten Herrasta-trilogiasta tuttua ”miten-tämän-elokuvan-oikein-lopettaisi”-ilmiötä ei selvitä.

Näyttelijäkaarti vaikuttaa olevan hieman tiukan käsikirjoituksen vankeina, mutta suoriutuu hyvin. Pål Sverre Hagen on kelpo hönttinä, mutta miehistöään oikeamielisesti johtavana Heyerdahlina. Jostain syystä kuitenkin suurimman vaikutuksen tekivät allekirjoittaneeseen näkymättömimmät roolihahmot, jotka toivat uskottavuutta lautalle. Pääosin henkilöt muistuttavat monin tavoin todellisia esikuviaan, paitsi Herman Watzingerin roolihahmo, josta on leivottu joku muu, elokuvaa paremmin palveleva.

Parasta elokuvassa on kuitenkin itse pöhkö pohjoismaalaisuus, jonka varaan koko elokuva olisi voinut hyvinkin rakentua. Tottahan se on hemmetin hauskaa, kun lauma toistaitoisia mutta toisiaan täydentäviä skandinaaveja laitetaan lautalle paahtumaan ja merten ja säiden ihmeitä kokemaan. Pojat ovat aina poikia, ja silmät tuikkivat monilla vielä vanhanakin. Myös ajankuva oli onnistunut.

Luonnon ihmeet tähtitaivaasta itsevalaiseviin eliöihin (bioluminesenssi) ovat tärkeitä, josta tulee mieleen hiljattain nautiskeltu filmatisointi Yann Martelin romaanista ”Piin elämä” (2012). Suuret valashait, ja kooltaan hieman ylikasvaneet tietokonehait pelottavat seuralaistani. Itse olisin nähnyt mielelläni käärmemakrillin, jonka Kon Tikin todellinen miehistö sai pyytämättä. Ennen näkemätön otus pompsahti itse kyytiin. Helppoa biologin elämää.

Elokuvassa olisi voitu esitellä vieläkin paremmin lautan tekniikkaa ja ratkaisuja. Tästä olimme daamiseuralaisen kanssa samaa mieltä. Missä bambuvesisäiliöt? Miten peseydyttiin? Lisää inhorealismia - vähemmän enkelikuoroja ja sinisiä silmiä, joissa tuikkii kaukaisuuden ja tuntemattoman palo. Uteliaille tiedoksi, että paljas pylly vilahtaa kyllä lopussa. Joten huh, tämä on sittenkin pohjoismaalainen (kallis) elokuva.

Kon Tiki on kuitenkin hyvin kaunis ja innoittava. Heti tekee mieli pakata bambukoreihin kaikkea mitä voi tarvita pitkällä tutkimusmatkalla: kuivamuonaa, öljylamppu, amputaatioveitsi, kirja, kamera ja hyvää kielontuoksuista parfyymia.

Kon Tikin alkuperäisen lautan olen myös nähnyt. Sekin löytyy Norjan Bygdøystä, kuten Fram-laivakin. Suosittelen kaikille tutkimusmatkojen ystäville. Myös The Explorers Club on edelleen olemassa New Yorkissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ja voisko joku, esim. Raimo Koski neuvoa miten saan pois nuo ylimääräiset koodihöpinät?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Valitset kirjoituksen otsikon yläpuolelta muokkaa, muokkausikkunan alapuolelta "Poista editori käytöstä" ja poistat ne koodit. Todennäköisesti sitä turhaa koodia on aika paljon, mutta kun ei ole sattuneesta syystä samaa vaivaa, voin vain arvailla. Ennen varsinaisen tekstin alkua pitäisi olla vain <p> -tagi, muu pois alusta.
Muista esikatsella ennen kuin tallennat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei, pienen askartelun jälkeen sain toimimaan. Kiitos!

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hei ja pahoitteluni viivästyneestä vastauksesta.

Suosittelemme kirjoittamaan blogitekstit jollain kirjoitusohjelmalla (Word, OpenOffice, yms.) ja kopioimaan ohjelmasta blogieditoriimme.

Kopioidessa kannattaa käyttää Liitä Wordista -työkalua, joka putsaa muotoilut ja koodin veks tekstistä.

Liitä Wordista -työkalun kuvake merkitty punaisella nuolella tähän kuvaan:
https://www.dropbox.com/s/0vcotbl940xwwc0/puheenvu...

Kuvake avaa uuden ikkunan, jossa olevaan kenttään syötetään teksti. Hyväksy-napista teksti siirtyy alustaamme julkaisukelpoisena.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos, Teemu. Yleensä Wordista siirto on sujunut ongelmitta. Kokeilen ensi kerralla siirtotyökalua.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Ei tuo liitä wordista -työkalu toimi. Se esimerkiksi poistaa kaikki rivivälit ennen esikatselua, joutuu laittamaan tägeillä ne.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olen ollut salainen tutkimusmatkailija ja yleisseikkailija pienen ikäni.
Tyynen Meren mainingeille en ole päässyt keinahtelemaan kuin mielikuvituksessani. Isoäitini isä tosin hukkui sinne: Suurelle valliriutalle 1878.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Colin Archer äkkiä kuntoon ja Pasificille!

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Petra:
Ainoa ongelma on madot jotka syövät colinarchereita lämpimillä vesillä. Pitäisi hommata kuparipeltiä ja -nauloja ensiksi. Kysyn Rautiasta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Petralta hyvin poimittuja kuvia, toivottavasti layout miellyttää. Saa antaa myös palautetta käytettävyydestä.

Ymmärtävätkö esimerkiksi kaikki helposti, että tässä on useampia kuvia tarjolla?

Tämä on tosiaan Vapaavuoron uusi ominaisuus tämä kuvituksen näyttävämpi käyttö. Puheenvuoron yhteiskunnalliset aiheet eivät keskimäärin ole niin kuvalähtöisiä kuin monet tälle puolelle sopivat aiheet.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei Markku,

Kiitos uudistuksesta. Mielestäni näkee hyvin, että on kuvien selailumahdollisuus. Tällöinhän luonnollisesti katoaa eräänlainen kuvien ja tekstin rytmitys, mutta en usko että se haittaa, vaan siihen voi sopeutua ja suunnitella bloginsa tätä ajatellen. Joka tapauksessa kuvat näyttävät nyt huomattavasti upeammilta ja kuvatekstikin pääsee parempaan rooliin. Olen siksi iloinen. Olen innokas kuvan käyttäjä.

Käyttökelpoinen saattaisi olla myös senkaltainen layout, jossa voisi esim. laittaa kuvia tekstikappaleiden väleihin. Mutta toistaiseksi tämä on oikein hyvä. Kiitos!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #22

Kiitos kommentista. Hienot kuvat oikeuksiinsa!

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset