PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Saippualla maustettuja rapuja

  • Korianterin vihaaja huomaa usein, kuinka äyriäiset on myrkytetty korianterin lehdillä.
    Korianterin vihaaja huomaa usein, kuinka äyriäiset on myrkytetty korianterin lehdillä.
  • Coriandrum sativum
    Coriandrum sativum

 Osa lähimmistä heimotovereistani huomaa heti, jos ruokaan on sujautettu tuoreita korianterin lehtiä. Haarukka laitetaan silloin sievästi lautaselle ja syöminen loppuu siihen. Suosituin selitys on kuukausia kestäneiden Aasiassa tai arabimaissa tehtyjen matkojen aiheuttama yliannostus. Toiset sanovat, että kasvin aromi muistuttaa saippuaa tai myrkkyä. Kolmannet sanovat: ”Hyi he#¤&**i!”

Itselleni tämä on vaikea ymmärtää, koska mielestäni korianteri on suorastaan ylivertainen makuominaisuuksiltaan. Olipa kyse kiinalaisesta, eteläaasialaisesta, intialaisesta, eteläamerikkalaisesta, meksikolaisesta ruoasta tai ihan vain suomalaisesta kesäsalaatista, korianteri tekee lähtemättömän vaikutuksen. Monet ystävistäni on samaa mieltä. Korianterin lehti toimii. Se on sitruunan, chilin, äyriäisten, kookoksen, salsan ja monen muun maun täydellistäjä.  

Joitain vuosia sitten  maku- ja hajuaistimuksia tutkivan, philapelphialaisen Monell Centerin tutkija Charles J. Wysocky yritti kaksostutkimusta käyttäen löytää vastauksia, onko korianterin vihaaminen geeneistä kiinni.  Lopputulos on epämäärainen kyllä-ehkä. Ilmeisesti ihmisillä saattaa olla perinnöllinen alttius sekoittaa yrttinen ja saippuainen aromi. Yritin löytää tietoa, miten korianterin vihaaminen jakautuu maantieteellisesti, mutta siitä ei ole internetissä havaintomateriaalia .

Sen sijaan neurotieteilijä Jay Gottfriedin selitys korianterin hylkimiselle on maustekasvin erittämät aldehydit, jotka muistuttavat kemiallisesti eräiden haisevien luteiden karkoitusaineita ja pesuaineiden aldehydejä. Joidenkin aivoissa olevat reseptorit siis saavat virheellisen tiedon, että korianteri on saatanasta ja selvitäkseen elämässä hengissä sitä on vältettävä viimeiseen asti.

Epäselvää lienee ainoastaan miksi toisilla tämä varotoimi on käynnissä kun taas toiset saavat ahmia korianteriherkkuja hohottaen ja maha hytkyen.

Lohdun sanoiksi korianteria kammoaville: Korianterin aromiin voi siedättyä. Itse alan siedättää vastahakoista puoliskoa lähipiiristäni sekoittamalla korianteria salaa sukulaiseensa persiljaan ja peittämällä maut runsaaseen sitruunaan tai limettiin. Jauhettujen siementen makua siedetään yleisesti paremmin kuin tuoreita lehtiä. Siis huhmari jauhamaan.

PeSop!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Joillakin ihmisillä joidenkin tiettyjen makujen vihaaminen on kyllä sillä tasolla että tämä, että keho luulee sitä jollain tasolla myrkyksi, kuulostaa sangen plausiibelilta selitykseltä. Meinasin sanoa että minulla on korianteria maustehyllyssä, mutta sehän onkin rosmariinia. En edes tiedä pidänkö korianterista. Selvää on otettava...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Asia selvinnee talsimalla ruokamarketin hevi-osastolle ja nuuhkaisemalla tuoretta korianteria suoraan yrttiruukusta. Yökötysreaktion pitäisi tulla jo tuoksusta jos sitä on vihatakseen.

tapio oksanen

Syy on yleensä liika korianteri. Muuten loistava mauste!

Ari Ojala

Korianteri pläjäys:

Parinsadan gramman pussi Mozzarellajuustoa raastettuna.
3-5 tuoretta vihreää chiliä silputtuna (siemenillä tai ilman)
1 puska korianteria silputtuna, varret mukaan.
1-2 valkosipulinkynttä silputtuna.
Sekoita nämä keskenään.

Maissitortilla kuivalle paistinpannulle, runsas keko raastetta tortillan päälle ja toinen lätty katoksi. Paista molemmin puolin kunnes juusto alkaa sulamaaan ja tortillaan tulee kullanruskea pinta.
Dippaa makeaan chilikastikkeeseen.

Tais olla Jamie Oliverin ohje, jonka nähnyt useita vuosia sitten, helppo ja nopea tehdä, sairaan hyvää.

Varoitus: noihin voi jäädä koukkuun.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Korianterinlehtien maku on mielestäni hyvinkin erilainen kuin korianterinsiementen. Mutta molemmat ovat ehdottomia suosikkeja.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Onkohan jenkkien rootbeerissä myös pesuaine-aldehydejä. Lakritsiuute hammastahnassa on kitin kuten siedettävää, mutta olutjuuri ei. Korianteria käytän mielelläni, mutta nuo juuret on varmaan ryöpätty saippualla, jos ei aldehydi-teoria pidä.