PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Sienivinkki: Aromikas sikurirousku

  • Sikurirousku. Kuva: Petra Nyqvist
    Sikurirousku. Kuva: Petra Nyqvist

 

 

Toisaalla syntyi keskustelua sikurirouskujen (Lactarius camphoratus, ruots. kamferriska, engl. candy cap, curry milk cap) käyttökelpoisuudesta, joten päätin omistaa sikurirouskulle oman merkinnän. Tässä on nimittäin hyvä ja monin tavoin käyttökelpoinen ruokasieni, joka jää monelta poimijalta täysin huomioimatta. Toki se maastossa lukeutuu helposti niihin huomaamattomiin ruskeisiin pikkusieniin, jota ei edes katsella.

Sikurirousku on eteläpainotteinen, mutta sitä tavataan lähes Lapin rajalle saakka. Erityisesti kuusikoissa se on satoisa, joskin kooltaan niin vaatimaton, että saadakseen kokonaisen aterian, on poimittava runsaasti. Se on kuitenkin niitä sieniä, jotka aterian pelastavat: jos ei muuta tahdo löytyä, ainakin sikurirouskua tuntuu useimmiten löytyvän siinä elo-syyskuun aikaan.

Pientä kangasrouskua muistuttava sikuri löytyy tuoreista, lehtomaisista kuusikoista kuusen, koivun ja männyn seuralaisena. Hyvä tuntomerkki on sen omaperäinen tuoksu, jota itse kuvailisin sekoitteeksi currya, kurkumaa, siirappia ja omenaa. Jotkut ovat aistineet siinä sikurin, kamferin, kumariinin tai liemikuution aromeja. Tuoksu on toisinaan lähes huumaava, ja ymmärrän jos ei kaikkia miellytä.

Kannattaa myös tarkistaa, että sieni erittää valkoista ja valkoisena pysyvää maitiaisnestettä. Lakki on punaruskea, piparkakkumaisen värinen, n. 2-5 cm leveä, aluksi kupera, myöhemmin laakean kovera sekä usein nipukallinen.

Makuominaisuuksiltaan sieni on erinomainen, ja sen mausteisenmakea tuoksu tarjoaa loputtomasti ideoita gourmet-aterian valmistamiseen ja makujen yhdistelyyn. Ryöppäystä ei tarvita lainkaan, maku on kohdallaan. Kannattaa kokeilla esim. kuivaamista mausteeksi.

Peratessa kannattaa vaikka vielä nuuhkaista jokaista sientä, ja varmistaa, ettei sekaan ole sattunut seitikkejä tai muita epämääräisyyksiä.

Nyt on meneillään hieno sienikausi ja mahdollisuus laajentaa sienirepertuaaria käyttökelpoisilla lajeilla, joita meillä riittää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Löysin Sepon sienisivujen nimellä ennen olleen sienikuvaston (ainakin luulisin olevan saman tekijän) ja täälläkin on sikurirouskun tunnistuksessa auttavia kuvia:

http://www.velutipes.com/natural/finn_index.htm

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muistuttaa kovasti kangasrouskua. Hyvä kuva löytyi Seijan linkin avulla ja vasemmalla olevaa sienilistaa käyttäen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllä! Oma kuvani ei ollut paras mahdollinen sillä en löytänyt kiireessä makrolinssiä. Mutta käsityksen saapi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Enköhän minä noita ole aina kangasrouskuina poiminut tietämättä, että kyseessä on eri lajike.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kenties, mutta lähituntuma on kuitenkin eri kuin kangasrouskun. Ja tuo aromi on sitä vahvuusluokkaa useimmiten, ettei siitä voi erehtyä. (Laji, ei lajike)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja minä poiminut kopan päälle pari punaista kärpässientä ihan tietoisesti, koristeeksi sammaleeseen laakeaan vatiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Petra, off topic: Olikos sinulla tiedossa paikka, jossa voisi tunnistuttaa mahdollisen vanhan omenalajikkeen? Maalla kun on rivissä yksi, josta en ole varma onko se vanha vai villi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En tiedä varsinaisesti paikkaa jossa tunnistuttaa (vaikka joku omenatarhuri saattaisikin tietää) mutta ehkä teet blogipostauksen kun sen hedelmät ovat kypsiä, niin yhdessä yritetään selvittää?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

En kyllä kehuisi tätä sienivuotta. Idempänä on satanut selvästi enemmän ja siellä nähtiin melkoinen herkkutattien nousu, joka on jo hiipunut. Ainoat valopilkut täällä ovat kanttarellit ja ehkä mustat torvisienet, jotka ovat hidaskasvuisia ja kestävät hyvin vähiä sateita.

Lauantaina kävin tarkistamassa herkkutattipaikat. Yksi löytyi, mutta siinä oli riesaa sen verran, että lähtenyt lakkia veistelemään. Samassa paikassa kuitenkin kasvaa kanttarellejakin. Olin jo neljä viikkoa sitten todennut, että siellä ne taas nousee parhaassa paikassa. Nyt ne sitten olivat jo ehtineet kasvamaan poimintakokoisiksi. Noin 5 litraa vartissa poimin. Pienimmät jätin kasvamaan, niin muutaman viikon päästä taas voi sadon korjata.

Minulla on varsin hyvä tilanne sienten suhteen. Vuoden 2014 herkkutattijauhetta on vielä noin 5 ½ kg ja vanhempaakin löytyy. Pakasteessa on lampaankääpää, suppilovahveroita ja ehkä kanttiksia pari kiloa vaikka olen pyrkinyt pakastinta niistä tyhjentämään. Voin siis olla kranttu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sama vika, eli vaikka sieniä ei tulisi tänä syksynä yhtään on pakkasessa ja kuivattuna vielä runsaaasti sientä. Kuivattua herkkutattia useampi kilo vuodelta 2014 kuten sinulla jauhetta.

Sikurirouskua ei ole täällä näkynyt, mutta haaparouskuja kyllä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suuret kiitokset Petralle sienivinkistä. Läksin tänään oikein vasiten sikurirouskuja etsimään ja löytyihän niitä. Melkoisen nopeasti sen oppii tunnistamaan kangasrouskusta. Vaikka niitä kasvoi samoilla paikoilla lähes toisissaan kiinni. Kiitos, sillä huominen ruoka on nyt lakkarissa.

PS. Miten suosittelee blogikansa sikurirouskut laittamaan herkkuruoaksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Minullekin saisi suositella, olen vaan laittanut niitä mausteeksi sienimuhennokseen tai soosiin.

Edit:

Haa, sanoi Hamlet, englanninkielisellä nimellä löytyi ohjeita, eiköhän ole sama sieni.

http://marxfood.com/how-to-cook-with-candy-cap-mus...

http://marxfood.com/category/candy-cap-mushroom-re...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen kuullut, että sitä voi laittaa vaikka suoraan salaattiin metsästä ryöppäämättä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Eihän sitä tarvitse ryöpätä, joten mikä ettei suoraan salaattiin.

Jälkiruuatkaan eivät ole tulleet mieleen, näyttävät käyttävän jäätelöönkin.

Jotta täältäkin kiitos Petralle bloggauksesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"PS. Miten suosittelee blogikansa sikurirouskut laittamaan herkkuruoaksi?"

PS. Aattelin kokeilla jonniinlaista possua ja sikurirouskulla höystettyä kastiketta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aha, minäkin ajattelin laittaa kastikkeen ja possua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Olisihan siitä mausta pitänyt tulla se yhtistelmä mieleen, eikä voi syyttää edes hämäläisyyttä ettei ole tullut:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Hämäläiselle tuli heti muutaman päivän kuluttua mieleen että broileriinkin kävisi, tuoksuu ihan currykanalta kun niitä kuivaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Vahinko vain, että sikurirouskukastiketta ei voi maustaa millään, kun makua on jo riittämiin omasta takaa. Vain ripaus suolaa riittää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Syö säästäen savea, pitkä on maailman ranta, sanoi pääskyemo poikasilleen: niitä voi laittaa mausteeksi miedon makuisista sienistä tehtyyn soosiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

No mutta, kun sikurirouskuja oli paljon ja haperoita ynnä kehnäsieniä vähemmän.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä opin sikurirouskun vasta vuosi sitten ja samalla helpon tunnistuskeinon. Kun sen lakkia hieman viiltää, se alkaa melkein samantien pursuta maitoa. Ei siis tarvitse edes poimia tunnistettavaksi. Tietysti kun ne ensimmäiset on löytänyt ja varmistanut viiltämällä, kehittyy silmä tunnistamaan jo muodosta ja väristä.