PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Ituhipin aseteollisuus

  • Vesi on polttoainetta kun idätellään jotain todella kauhistuttavaa. Kuva: Petra Nyqvist.
    Vesi on polttoainetta kun idätellään jotain todella kauhistuttavaa. Kuva: Petra Nyqvist.
  • Bhut Jolokia. Kuva: habanero.pl
    Bhut Jolokia. Kuva: habanero.pl
  • Elämän ihme!
    Elämän ihme!

Blogvistin kotona ei astaloa kummempaa asetta vaalita, mutta silti itulaboratorion uumenissa muhii jotain, jolla intialaiset pitävät pillastuneet norsut loitolla ja katuöykkärit kurissa. Siitä saa kummituskarkotetta ja kirveleviä savupommeja, ja norsu ottaa ritolat. No mitä? Vahvaa chiliä tietysti.

Siementen idätyskausi alkaa saarella chilien siementen herättelyllä. Joka vuosi on kokeiltu erilaisia ja erimaalaisia chililajikkeita vaihtelevin menestyksin. Tänä vuonna riemuidätellään herkulliseksi kuvailtua Bhut Jolokiaa, jolla saattaa tipahtaa aikuinen mieskin, tai ainakin heiluttelee paljon käsiään ja puhuu outoja. Itulaboratorion kemialliset komponentit koostuvat maasta, lämmöstä ja vedestä. Niillä pääsee jo hyvin ”biologisen asekehittelyn” pariin.

Bhut Jolokia eli Naga Morich, intialaisperäinen hybridilajike, piti pitkään hallussaan maailman vahvimman chilin titteliä, tulisuudeksi mitattiin huikeat 1,041,427 scolvillen yksikköä. Viime vuonna polttavimman chilin arvonimen sai yli 2 miljoonan scovillen lukemalla Trinidad Moruga Scorpion. Nyt ei edes puhuta siitä.

Varsinaiset chilinkasvattajat aloittavat kylvöpuuhat jo hyvin aikaisin. Näkinkenkäsaarella on ollut niin vilu, että siemenet taputeltiin multaan vasta helmikuun alussa. Chilihaaveet langetetaan tänä vuonna mm. jalapeñoille, joita on niin mukava täytellä juustoilla, Naga Morichille, Monster Nagalle, sitruunaiselle ja keltaiselle Lemon Dropille, makealle vihannespaprikaa muistuttavalle Ancient Sweetille, Malawi Birds Eye-chilille ja monelle muulle, joka nyt saattuu urottelemaan mullista sirkkalehdet pystyyn. Toive on saada monipuolinen maustevara koko ensi syksyksi ja talveksi.

Mikäli Bhut Jolokia antaa kauhistuttavia marjojaan, niitä täytyy tietenkin varoen maistaa. Jos kuumoke tepsii norsuihin, sopii toivoa että niistä on apua myös hiirten suhteen.

Hyvää idätyskautta muidenkin itulaboratorioihin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuotakin tekisi mieli joskus kokeilla. Nyt on niin paljon rojekteja, ettei millään.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kuinkas se tomaatin kasvattaminen ikkunalaudalla, nyt kun aurinko alkaa paistamaan taas, pitäisi tehdä.

Siemenestä kai, mutta onkohan jo myöhäistä, ja voiko ottaa ihan tavallisesta (kalliista) kotimaisesta tomaatista siemenet, ja yrittää?

Minä olen tomaattihullu...Jos kotona ei ole tomaatteja, sitten ei syödä mitään muutakaan.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei ole tomaatin kanssa kiirettä vielä! Valoa kaipaa paljon.

Voit ottaa siemenet tomaatistakin, mutta paras on ostaa rautakaupasta tai siemenkaupasta hyviä tomaatinsiemeniä, jotka sopivat ulko/kasvihuonekasvatukseen jos viet ulos, tai sisäoloja kestävä pikkulaji ruukkuun jos aiot pitää keittiön ikkunalla.

Teppo Nygren

Kun nyt kerran chileistä keskustellaan, niin varmaan joku tietää mistä poblano chiliä voisi hankkia. Olen joskus saanut mole poblano reseptin joltain meksikolaiselta ja lupasin kertoa että pidinkö siitä, mutta huono kertoa jos ei pääse sitä raaka-aineiden puuttumisesta johtuen kokeilemaan. Habanerojen kasvatusta joskus kokeiltiin ja hyvin kasvoivat sisällä, mutta ulkona eivät.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Valmiina chilinä kyselisin esim. täältä. http://www.sss.fi/uutiset/228461.html?forumid=7&to...

Muuten laittaisin katseet etnisiin kauppoihin. Poblanoa ei ole tullut minulle vastaan, maistuisi kyllä mullekin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kun Tampereella oli ne chilin syönnin MM-kisat pari vuotta sitten, niin lähimmässä citymarketissa oli naga morich chilirasioita kymmenkunta ja kussakin ainakin 10 kpl. Muutamassa päivässä rasiat olivat vähentyneet puoleen eli silloin kierto oli aika ripeää. Itsekin ostin yhden rasian ja vein töihin. Aika moni niitä maisteli, mutta muut kuin minä ei tainnut kokonaan syödä. Ei se mikään paha ollut. Voisin joskus syödä toisenkin.

Naga morichit ovat aika pieniä ja lyhyitä. Vaimo kasvatti viime kesänä jotain kuulemma vahvoja ja aika pitkiä chilejä. Ne oli vähän salakavalia. Kärki oli ihan niin kuin paprikaa, mutta kun sitten luottavaisesti siirtyi kantaan päin, niin sitten sitä tulisuutta olikin. Ehkä jopa enemmän kuin naga morichissa. Siemenissä ei pitäisi olla tulisuutta, mutta se lähes valkoinen osa, jossa siemenet on kiinni, pitäisi olla kaikkein tulisin.

Kasvatusympäristö pitäisi vaikuttaa tulisuuteen. Luin jonkun englanninkielisen jutun, jonka perusteella chiliä pitää jotenkin kiusata ja joku matomehu (worm juice) maaperässä olisi paras tulisuuden tae.

Toinen kissoistamme tykkää pureskella puuta. Eräästä penkistä käsinojan kulmia ja saunan lauteita se on purrut pyöreiksi. Pureskelu kuitenkin ainakin väheni huomattavasti täällä sisällä, kun hieroin Blairin Sudden death -kastiketta pureskeltuihin paikkoihin. Sudden death on liian vahvaa pöytämausteeksi, mutta ruuan laitossa se on riittoisaa. Sama 50 ml pullo taitaa olla jo viidettä vuotta käytössä. Pöytämausteeksi sopivaa on Pure death tai miedompi ja maukkaampi Original death. Jälkimmäistä voi käyttää lähes ketsupin tapaan.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Kolmena viime vuotena siemenistä olen yrittänyt kasvattaa.

Alku on aina ollut lupaava,sirkkalehdet ovat ilosesti puskeneet mullasta.
Pieniin taimiin asti olen onnistunut.

Mutta sitten,yön pimeinä hetkinä iskee kissa,taimet parempiin suihin ¤#*¤¤#...!

Autaiskohan jos taimille ripottelisi esim. Piri-Piriä tms.?
Ei varmaan taimia haittaisi,jotain pitäis kehittää...

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Saako Petralta tiedustella valoasioita? Kovin oudon näköinen tuo lamppusi, mutta väri on ledimäinen. Itsellä on muutama lemondroppi tulossa kun kaveriltä jäi ufoledi(90w) ja 400w natikka yli.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No jos sinulla on natikka, olet autuas, hallelujah. Itsellänikin oli lahjana saatu natikka, mutta jouduin yhdessä muutossa luopumaan siitä kun ei ollut kantoapua riittävästi. Harmittaa jälkeenpäin kovasti. Nyt joudun sinnittelemään kasvilampuin, energiasäästölampuin ja akvaariovalaisimen turvin. Ja viileissä olosuhteissa on kaikki kekseliäisyys otettava käyttöön.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ituhippi sai minut muistelemaan aikaa kun söin intialaista ruokaa säännöllisesti. Ja hippejä oli siellä täällä niityn korkeaksi kasvaneessa heinikossa. Sininen savu heidät ilmaisi.

Vindaloo. Riitti, mikä tapahtui lähellä keskiyötä. "No water in this table" - henkilökunta ei ehdottanut vettä raavaille miehille. Pöytä täyteen tulisia kulhoja. Asiaan kuuluvan vindaloo-valikoiman lisäksi paris sortin riisiä, täytettyä punapippuria, intialaista rieskaa. Seksikkälle haiseva "bombay duck". Pelastava "mango chutney".

Ensin se polttaa. Sitten se tuli leviää suusta ylävartaloon: levitä kätesi, ota se vastaan. Se on tuskallinen ja se on nautinnollisen huumaava, kuin hurja rakastelu, hidas orgasmi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Anttii, sullon kanttii. Tämä komska tekee oikeutta kaikille mausteiden ja lemmen ystäville.

Matti Jalagin

Antti.

Laita tuo muki pois komean naamasi edestä justiinsa, ettet leimaudu.

Petra.

Älä käytä tuota "komska"-sanaa. Pliide. Puhutaan ihmisten kieltä täällä ja keksitään omia ilmaisuja ilman, että matkitaan tätä nykypölhöyttä noiden lyhenteiden ja muiden hienouksien kanssa. Annetaan kielen kehittyä eikä pakittaa.

Väriä, mutta ei kopioita, kiitos.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #37

Matti,
mie sinulle niin kirvasin.
Emmä ole vihassa? Ei kovasti?

Petra on suruisilla mielin,
tämmöiset karhun halit Petralle.

Ja Severi, Ossaakko sie tehä linkkuveitten?
Tuossa venehommassa kun tuppipuukko on tiellä.

Ja mitä vielä?
Olin kirkkovaltuuston puhhenjohtajana.
Nyt nautin hiemasen verran olutta. Tummaa Kozelia. Meni jo.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #40

Asjasta saapii aina kirvata, jos on sillä mielelä.

Se on vain hyä, ette saama puhaltaa paihnet pois kun on senaika.

Kyllä se taihvanranta meät vielä taamoo, niin lopetama sitte kirvaamisen.

Ja muunki.

PS. Vihassa emmä voi etes olla, se pois kokohnan.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Jännä miten puheenvuorossa tingataan ja sätitään, mutta vapaassa on jotenkin kannustava henki.

Taidan vaihtaa kokonaan tälle puolelle. Se ilmapiiri.

Matti Jalagin

Vielä jännempää on pohtia syitä siihen, että osa kirjoittajista ei koskaan tälle puolelle kirjoita.

Mitä lie pelkäävät?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Pakko todeta tämä koko alkuvuoden parhaaksi blogiksi. Luen oikesti aika montaa, jopa liikaa.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Noista Antin ja Severin kommenteista tuli mieleeni: ootteko kokeillu chilin uuttamista pirtuun tai vodkaan? Sotamies, myöh. jopa vääpeli Ryhmy teki sipuliviinaa ja äitini teki mansikoista "kesän terveisiä".

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Blogiin lisätty kuva upouudesta jalapeñon sirkkalehdestä. Kylvöiloja!

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset