PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Metsästäjä-keräilijä pukeutuu tuulipukuun

  • Blogqvistin viljelylaarit ovat sopivan lämpimiä. Valokuva: Petra Nyqvist
    Blogqvistin viljelylaarit ovat sopivan lämpimiä. Valokuva: Petra Nyqvist
  • Vesipatsaspuutarha. Valokuva: Petra Nyqvist
    Vesipatsaspuutarha. Valokuva: Petra Nyqvist
  • Valokuva: Petra Nyqvist
    Valokuva: Petra Nyqvist

 

 

 

Ihmisellä on muutamia yleismaailmallisia perusviettejä, jotka liittyvät lisääntymiseen, turvaan, reviirinpuolustamiseen, ravinnonhankintaan ja statukseen. Yksilöstä ja sukupuolesta riippuu yleensä, kuinka voimakkaana mikäkin vietti ihmisessä ilmenee.

Siitä huolimatta että ihminen on viljellyt jo kotvasen maata muuallakin kuin kaksoisvirtojen maassa ei poista ihmisestä metsästäjä-keräilijää.  Jos ei ihmiselle anna puolukkaa tai juuria nyhdettäväksi, hän lähtee markettiin lappaamaan ostoskärryynsä kaikenlaista ihanaa ja tarpeellista. Koko krääsäbisnes on syntynyt hyötymään ihmisen keräilyvietistä.

Metsästys on siirtynyt vakuumipakattujen valmismarinaadilaardien vertailuun. Sen lisäksi, että tuo hikikarpalokauhua herättävä valmismarinadi, jota lähinnä suomalaiset alistuvat syömään, ei tyydytä syömisen nautintoa, ei  pakkausten valikoiminen tyydytä ruoan hankkimisen nautintoa.

Ihmisen on hyvä kuunnella viettejään. Sen sijaan että kerää ostoskoriinsa kaikki viimeisimmät krääsät jotka naapurin keittiössä kateutta aiheuttavat, tulee kerätä säännöllisesti jotain aitoa. Keväälläkin voi kerätä, esimerkiksi nokkosia, korvasieniä ja kartiohuhtasieniä. Nokkosista voi leipoa mouhean, pähkinärouheilla ja öljyillä runsastetun leivän tai paistaa nokkoslettuja, ja korvasieniä tulee kerätä edes kansalaistottelemattomuuttaan. Viittaan luonnollisesti korvasienikiellon ehdotukseen, mikä on puhuttanut metsästäjä-keräilijöitä viime aikoina. Sille nauramme gyromitriininhuuruiset naurut.

Toiseksi ihminen on myös maanviljelijä. Siitä on vain silmänräpäys, kun jokainen harjoitti pienimuotoista kotiviljelyä henkensä pitimiksi. Citytorpparille riittää joskus vaikka kukkaruukullinen yrttejä rauhoittamaan viljelyviettiä. Siemenen kehittyminen kasviksi on tapahtumasarja, joka tuntuu hyvältä ja pistää asiat loksahtelemaan. Onneksi kaupungeissa on tällä hetkellä esimerkiksi Dodon kaltaisia toimijoita, jotka pistävät kaupunkilaisille puutarhahanskat ja lapion käteen. Kädet on joskus laitettava multaan, vaikka varsinainen ruoantuotto onkin ulkoistettu ammattiviljelijöille.

Näin puutarhakauden alussa muistellaan, mitä kiinalainen viisaus tietää:

"Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhan hoito."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Olli Polli

Ihmiset pitäisi velvoittaa pitämään kotipuutarhaa, mutta meidän omilla siemenillä.

http://www.maatiainen.fi/siemen.htm

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Huhtikuu on kuukausista ystävällisin, koska se vapauttaa lumitöistä mutta ei vielä vaadi nurmikonhoitoa. Kaksi viikkoa tästä, niin puolen hehtaarin pihaa on alettava ajella ristiin rastiin 5...7 päivän välein. Se minkä annat tänä vuonna heinittyä, kasvaa ensi vuonna vesakkoa, ja sitten ei enää ruohonleikkuri riitä.

Kasvihuone onnistui tällä kertaa pysymään ehjänä, mistä onnittelen itseäni. Muistin keskitalvella keventää sen lumitaakkaa, vaikka yleensä en tule tammikuussa ajatelleeksi sen enempää mennyttä kuin tulevaakaan kesää. Vuosi sitten oli monta ruutua säpäleinä maassa ja jokunen haljenneena paikoillaankin.

Kolme kuukautta tomaattisatoon! Sitten pääsee taas lausumaan kotipuutarhurin rituaaliset sanat: "On se itsekasvatettu maultaan niin paljon parempaa." Kotitomaatin kypsyttyä maksaa vastaava tavara kaupassa alle euron kilo, ja on lisäksi tasalaatuisempaa ja kauniimpaa. Mutta mitä sitten? On se itsekasvatettu maultaan niin paljon parempaa!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Se kiinalainen sanoi myös jotakin omenapuusta ja onnen kylvämisestä sadaksi vuodeksi. Elikkäs ei rajoitu edes pelkästään omaan onneen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aina kannata istuttaa omenapuu vaikka huomenna tulisi maailmanloppu.
Kuka sanoi?
Mut jos mä istutan jotain pihalle niin naapuru repiisen äkkiä pois.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Reijan ja Jotun inspiroimana taidankin ryhtyä tänään perunanistutukseen. Jotkut sanovat että miksi viitsiä, kun peruna on niin halpaa. Mutta näin se on, parasta se on omasta maasta väkerrettynä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Puutarhan hoito on todella rentouttavaa puuhaa. Muutin talvella uuteen asuntoon. Tähän kerrostaloasuntooni kuuluu pikkuriikkinen piha.

Edellinen asukas ei välittänyt hoitaa pihaa lainkaan. Pihamaa kasvoi pelkkää sammalta ja rikkaruohoa. Olen nyt keväällä alkanut kunnostaa pihaani. Tuntuu ihanalta istutuslapiolla kaivella leskenlehtien yms. muiden rikkakasvien juuria, ja sit pistolapiolla kääntää maata.

Aion laittaa pikkuisen apilaa ja loput ruohoa tuohon pihaan kasvamaan. Minä en edes tahdo täydellistä nurmikkoa tai puutarhaa. Ei tuohon pienelle alueelle edes saisi sellaista.

Tuo maan kääntäminen ja vääntäminen vain rentouttaa kummasti. Minua ei haittaisi lainkaan, vaikka pitäisi joka kevät istuttaa uusi nurmikko. Ei se noin pienellä läntillä tulisi edes kalliiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hauska otsikko. Luinko huolimattamasti kun en oikein löytänyt otsikon yhteyttä tekstiin. Eihän metsästäjä-keräilijät viljele.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

"Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhan hoito."
Näin suomalaisena, melkein kaiken kokeneena, miksi ei tehdä noita kaikkia kolmea ja olla onnellinen lopun elämäänsä. Niin, tietysti se tuulipuku päällä :)

Matti Jalagin

Niin se aika rientää, Petra hyvä, sillä eilen odottelin juuri lokakuun alkua ja nyt on sitten jo huhtikuu lopuillaan.

Koneesi on muuten laittanut näköjään väärän vuoden tuohon aikaleimaan.

Mutta tekstisi on ikuinen; taas.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Yhdyn kaimani kommenttiin. Oman näkemykseni mukaan sekä metsästys, keräily että viljely on tarpeellista. Toivottavasti tämä kaikki tehdään järkevästi...