PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Tuntematon omena

  • Kuva: Petra Nyqvist
    Kuva: Petra Nyqvist

 

Olen yrittänyt alkavien syyspuhteiden lomassa selvittää saaren ikivanhojen omenoiden nimiä, mutta en ole onnistunut. Kokeilen varmuuden vuoksi blogosfäärin somevoimaa, mikäli joku omenavelho tai muu puutarhalajikkeiden tsennaaja sattuisi tunnistamaan omenat lajikkeilleen.

Kaikki kuvassa esiintyvät vihreävoittoiset omenat saattavat olla jopa satavuotiaista puista, elämänkaarensa ehtoopuolella Varsinais-Suomessa.

 

Omena 1. Ikivanha, melko kookas talviomenalajike, myöhään kypsyvä. Muoto yleensä epämääräisen kömpelö ja korkea. Vaaleanvihreisiin omeniin tulee lähes aina pieni ruso, joka ilmenee eritoten pystyviiruin. Malto on kova, maku kirpeä sekä hieman karvaanoloinen.

Omena 2. Vanha tämäkin, hyväntuoksuinen. Väri vaalean vihreä, mutta ylikypsänä kellertää. Omenoiden muoto on kurpitsamaisen litteä ja usein varsin symmetrinen. Malto on rapea.  Maku on kirpeän aromaattinen ja maukas. Korvaa jälkiruoissa hyvin Granny Smith-tyyppiset ulkolaiset omenat.

Omena 3. Vanha, erittäin pieni ja kirpeänkarvas omenalajike, joissa on sitkaisa kuori. Kyseessä ei ole metsäomenapuu, ei sen hybridi eikä villiintynyt omenapuu. Vihreisiin pikkuomenoihin tulee hento ruso. Naposteluomenaksi ei kelpaa makuominaisuuksiensa vuoksi.

Omena 4. Ainoa uudempi lajike viime vuosikymmeniltä. Tummanpunainen omena on maultaan makean aromikas. Malto on jotain pehmeähkön ja rapean välimaastossa, ei kovinkaan jauhoinen, punertuu hieman haukatessa. Aika hyvän makuinen, mutta makuominaisuus johtunee myös siitä, että omena on pihistetty naapurin tarhasta.

Tunnetko jonkun näistä lajikkeista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Minä en tunne omenoita joten en voi auttaa tunnistamisessa. Mutta Tuli mieleen että lähistöllä oli vanha pariskunta jolla oli puu jossa oli päärynän makuisia omenoita. Oli risteytetty päärynän kanssa sanottiin. En tiedä onko edes mahdollista? Ympätä nyt ainakin voi päärynää omenapuuhun mutta nämä olivat omenan muotoisia mutta maistuivat siis omenan ja päärynän sekoitukselta.
Ai niin ihan luvalla niitä syötiin. Ainakin joskus ;)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olen kuullut jostain vanhasta Eestistä tulleesta lajikkeesta nimeltä Räävelin päärynäomena, joka on siis vain omena mutta maistuu päärynälle. Se on kellertävän/rusehtavanpunainen, keskikokoinen ja hyvänmakuinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ostin muutamia vuosia sitten Tallinnan pääsynäomenapuun. Viime vuonna sain pari hedelmää. Olivat hyviä, mutta en muista siinä selkeää päärynän makua olleen. Oli pinnaltaan punvaalearaitainen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toisaalla ykköseen ehdotettu Åkerötä, muttei taida olla. Epäilen että se on joku venäläisperäinen talousomena. Kakkoseen ehdotettu Rupert, Valkea Nalif.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehdotan valkean nalifin lisäksi Lohjan kirkasta ja lantun talvea

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Åkeröä eivät nämä omenat ole nähneetkään. Possunvälrinen ja karapuolella usein pieni lisäke, hiukan pitkulainen malliltaan. Melko isokokoinen.

Omppukirjoja hyllyssä, ovat vanhoja. Minulla on jossakin puutarhalehti 1930-luvulta. Siinä oli muutamasta noin 100 vuotta vanhasta omenapuusta kuva, mutta enpä löydä sitä. Nimiä voisi siinä olla ja taisi olla kuvauksia hedelmistäkin.

Talvella 1939-1940 kuoli suuri osa täällä kasvaneista omenapuista, joten jos ovat kovain vanhoja puita, niin pitäisi tutkia mitkä ovat ilmastollisesti kestävimpiä lajikkeita. Rautell mainitaan yhtenä tällasena. Kypsyy syys-lokakuussa. Malto miellyttävän viinihapokas, mutta ehkä on kookkaampi kuin nuo sinun omenasi. On hiukan vaikea tietää mitä kokoa ovat kuvan omenat, ei mitään vertauskohdetta.
Harlamovski on koktoisin Venäjältä. Hedelmän väri keltaisen vihreä. Mehuisa ja hapan. Antonokakin on kestävä ja noista yksi saattaa olla sitä lajiketta. Anisovka myös kotoisin Venäjältä. Sellainen puu on puutarhassani. Isäni sai lahjaksi Ukrainalaiselta mieheltä aikanaa. Sitten omenapuut ovat herkkiä risteytymään, joten ehkä osa ei ainakaan ole mitään selkeää lajiketta, joka olsii tunnettu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ykkönen on jo varmistunut Antonovkaksi. Bingosta puuttuu vielä muutama.

Puut kasvavat muuten aika lauhkeassa paikassa, joten uskon että herkempikin puu on saattanut selvitä hirmupakkasissa. Mutta hyviä ja arvokkaita huomioita!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lajikkeista en tiedä, mutta varastettu omena maistuu aina parhaimmalta. Kysy vaikka Eevalta.

Asuin lapsena Tampereen Pyynikillä. Siinä kohtaa, missä nykyisin on hotelli Rosendahlin tenniskentät, kasvoi omena- ja päärynäpuita. Päärynät jäivät aina pieniksi ja kitkeriksi. Mutta kun kiipesi puuhun, sieltä yläoksilta sai kerättyä joitakin päärynää muistuttavia hedelmiä.

Jostakin kumman syystä ne raaat ja kitkerät päärynät maistuivat paremmilta kuin kaupasta ostetut. Puuhun kiipeäminen parantaa ihmeesti hedelmän makua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rupert eikä Robert. On ollut vaikeuksia linjoilla ja en päässyt tuota virhelyöntiä muokkaamaan, mutta hyvä kun löytyi tuo Antonovka joka oli ensimmäinen vaihtoehto, mutta luulin että olisit sen tiennyt ilman kysymättäkin.

Esko Vuorinen

Nro 1 voisi olla Antonovka. Tuntomerkit sopivat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos! Se on selvästi Antonovka.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viimeinen voi olla zimnaja krasavitska

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuvatusta mausta päätellen ei olisi, niitä oli aikanaan kotona. Rapea malto tosin viittaisi siihen. Valkea kuulas on aikainen lajike, mitenkähän tuo?

PS. Ylikypsänä kellertäminenkin kyllä viittaisi Valkeaan kuulakseen.

Edit: voisikohan nelonen olla Lobo

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Meillä taitaa olla maalla kesäpaikaksi ostetulla vanhalla tilalla tuo kolmas, ainakin saman tyyppinen. Olen luullut että villipuu ja taitellut kukkivia oksiakin maljakkoon.

Täällä sanotaan että

Vanhojen lajikkeiden tunnistus onnistuu yleensä vain asiantuntijan avulla.

http://www2.amk.fi/digma.fi/www.amk.fi/opintojakso...

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Omenasta viidenteen, onko tänä syksynä tullut vähän heikonlaisesti
omenoita, vai onko ajatus omaa harhaa?

Ainakin naapurin omenapuun oksassa, joka ulottuu meidän tontillemme,
ja josta saamme luvan kanssa poimia, killui yksi ainoa omena äskettäin.

Ja tiedätkö, Petra, miksi mieheni tykkää päärynästä, mutta minä valitsen
mieluummin omenan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa se vaihtelee maan eri osissakin, mutta tuskin missään saadaan ainakaan keskinkertaista parempaa. Täällä päin näyttää tältä, tuulella kun pölyttäjiä ei liiemmin lentele:

Tuulinen kevät ja sateinen kesä pilasivat omenasadon laadun monissa kotipuutarhoissa Pirkanmaalla ja Hämeessä. Sadon määrä vaihtelee reippaasti.

http://yle.fi/uutiset/kotipuutarhojen_omenasato_on...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyönteiset ovat pilanneet ne omenat, joita puissa on ellei sitten ole ruiskutuksella suojattu. Meillä näyttää parhaiten säilyneen ötököiltä villin omenapuun sato. Ei runsas sekään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kakkonen muistuttaa kyllä kovasti venäläisperäistä Rupertia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä tekee, ja makukuvauskin sopii paremmin. Täällä on omenalaatuja enemmänkin:

http://www.omenapuu.com/category/lajikekuvaukset/o...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ykkönen siis varmistettu Antonovkaksi, kakkosessa ehkä Rupert. Tuo kolmonen voi olla vaikea selvittää. Kyseessä ilmeisesti jonkinlainen ikivanha koristeomenapuu tai pikkuomena sylttyämiseen? Se on kooltaan kookas puuna, kukat valkeat. Omenat tosiaankin pieniä ja tympeänmakuisia, mutta minun on vaikea uskoa, että puu olisi istutettu puhtaasti koristemielessä kauan sitten.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja neljäs selviää naapurista kysyen;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ajattelin ehdottaa että kuikuilisi torilta ellei naapuri tiedä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Siteeraan Otavan Pientä tietosanakirjaa (Helsinki 1951): Valtion asettaman toimikunnan 1941 määräämät vakiolajikkeet ovat: A. kauppavakiolajikkeet: 1) kesäomenat Valkea kuulas, Bergius, Sävstaholm, Gyllenkrook, 2) syysomenat Melba, Punainen kaneli, Syysviiru, Oranie, 3) talviomenat Antonovka, Wealthy, Lobo, Linda, Åkerö, Cellini B. rajoitetumpaan viljelyyn : 1) kesäomenat Gallen, Lavia, Huvitus, 2) syysomenat Rautell, Viikari, Keltainen syyskalvilli 3) talviomenat Joyce, Anisovka, Signe Tillisch. Kestävimmät kotimaiset lajikkeet kypsyvät Itä-Suomessa n. Oulujärvelle saakka, lännessä n. Tornion tienoille, arvokkaimmat menestyvät vain maamme eteläosissa.

Kirjassa on kuvakin, tosin mustavalkoinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eilen kävin Hatanpään kartanon puistossa. Siellä oli pari isoa ikivanhaa omenapuuta. Toisessa omenat yläoksilla punersivat, toisessa puussa olivihreitä keskikokoisia omenia. Jälkimmäisissä muoto hieman vaihteli; jotkit muistuttivat ensimmäistä kuvaamasi omenaa toiset taas olivat pyöreömpiä.

Käyttäjän KlasKreutzman kuva
Klas Kreutzman

Hei,

Toi ensimmäinen on selvästi (kuten jo todettu) Antonovka. Noi kaksi muuta on vaikeampia. Antonovkan juurta käytetään jalostuksesaa, joten voi olla jotain saman sukuisia. Nelonen näyttää vahvasti Venäläiseltä Uslada lajikkeelta, jollaisen istutin alkukesästä omaan (tulevaan) hedelmäpuutarhaan.