PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Hyvää syntymäpäivää, Tom of Finland!

  • Kuva: Wikipedia/ (Tom of Finland Foundation)
    Kuva: Wikipedia/ (Tom of Finland Foundation)

 

 

Pitemmittä puheitta, hyvää syntymäpäivää Tom of Finlandille, Touko Laaksoselle (1920-1991), 95-vuotiaalle kansainväliselle taiteilijalle, homoikonille, inspiroivalle sotasankarille, ihmisten ilahduttajalle, kosmopoliitille, hämmentäjälle, fantasioiden kuvittajalle, rajojen rikkojalle ja suomalaiselle miehelle!

Nostakaamme mekin koppalakkejamme jokaisena toukokuun kahdeksantena uskallukselle katsella maailmaa niin komeana ja ylväänä kuin itse haluaa!

 

P.S. Kuvia omista juhlallisuuksistaan voi lähettää Tom of Finland-Foundationin someverkostoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnittelijoihin yhdyn myös minä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Täytyy myöntää tietty konservatiivisuuteni, kun lähetin postia ulkomaisille bisnespartnereille, että postivirkailijan varovaisesti kysyessä käykö tämä Tom of Finland merkki, pyysin häntä sittenkin valitsemaan jonkin toisen.

No hard feelings, mutta tämä oli vain spontaani reaktioni. Kyse oli asiakkaista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei siinä mitään, mutta tuskin sillä on mitään tekemistä jonkun ansioituneen henkilön synttäripäivän kanssa, eihän?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niimpä syntymäpäivää vaan Toukolle,sinne jonnekin..kuolemastaankin jo yli kakskytä vuotta,mutta muisto ja taiteensa elävät voimakkaasti,kuten olemme saaneet huomata.Meille,jotka olemme tunteneet Touko Laaksosen,ihmisen legendan takana,muistuu mieleen hieno ja hyvä tyyppi,josta ihmiset jotka muodostavat käsityksensä vain taiteensa luonteen kautta,eivät tiedä yhtään mitään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oho. Suomalainen upseerismies, joka tappoi tai ainakin yritti tappaa sodassa neuvostoliittolaisia... miten ihmeessä me kaikentiedostavat rauhantahtoiset eurooppalaiset kykenemme juhlimaan hänen nimissään voitonpäivän aikaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tom on on hyvä jätkä, varsinkin tällaiselle 1960-luvun hollantilaisille: ei mitään uutta auringon alla. Elä ja anna elää!

Jostakin ihmeen syystä pidän kuitenkin toisenlaisesta, mutta silti samanlaisesta taiteensuunnasta:
zum Beispiel George Grosz (1893-1959) usw

https://www.google.fi/search?q=george+grosz&espv=2...

http://www.eroti-cart.com/paul-avril-c-53_58

http://www.historia-del-arte-erotico.com/1920_paul...

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/12...

Nainen on ihmeen kaunis rinnakkaisolento......., sanoo toisinajatteleva mies.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Johan on myllytystä noissa linkeissä!

Tom of Finlandin piirroksissa esiintyvä karrikoitu lihaksikkuus on erittäin ajankohtainen asia näinä salitreenien ja fitnessin aikoina. Enpä ihmettelisi vaikka Tom-hahmot olisivat innostaneet porukkaa puntinnostoon aivan riippumatta seksuaalisista suuntautumisista.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Karrikoinnista puheen ollen..ihan noin oikeesti..oikeassa elämässä siis..kaikin puolin komeessa ja näyttävässä korstossa kaikki menee täydestä siihen saakka,kunnes kaveri aukaisee suunsa..puhuakseen siis..ja alkaa sirkuttaa samaan tyyliin,kuin aikoinaan tää kaljamainoksen kundi..ei ole nimittäin mitenkään tavatonta..siinä sitä on tavallisella perushomollakin pokassa pitämistä..vaatteet tekevät miehen..näillä marttakerholaisillakin..vai tekevätkö?
Tuo mitä sanot tuosta treenaamisesta saattaa pitää paikkansa,millaisia sirkuttelijoita sieltä sitten löytyy,en tiedä.
Jos puhutaan kehonrakenuksesta kilpailuista siis,niin kyllähän nuo kaikenmaailman hulkit melkoisia karikatyyreja myös ovat.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #16

Tästä lienee syytä vähän tarkentaa,ettei tämä kommentini koske Tomia.höpöttelen vain yleisellä tasolla lipsuen varsinaisesta
aiheesta..asia on toki tosipohjainen.Jos ketä kiinnostaa,niin
juutuupissahan on Materiaalia Tomista pilvinpimein..haastattelujakin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tokihan se nainenkin on ihmeen kaunis..hmm..rinnakkaisolento..meinnaatko,ettei homo kaunista naista huomaisi..ihan samoin,kuin hetero mieskin voi huomata toisen miehen komeuden tai kauneuden..huomattava asia on se,ettei tällaiseen huomaamiseen..huomioimiseen liity sitä seksuaalista aspektia,eli ihminen ei näyttäydy tai tule huomatuksi ainoastaan perittelukohteena,eli reikänä tai tappina.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Paikallisessa asiamiespostissa oli muutama päivä sitten Tom of Finland postimerkkejä myynnissä, mutta ei ollut enää, kun sieltä poistuin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisi Rami kaataa merkkien myyjien tiskit kuin J. nasaretilainen temppelissä aikoinaan.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #13

Kaatoiko tiskit vai ostiko kaikki..? :)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #15

Aika halvalla tyhjeni. Kaksi arkkia maksoi 6,60 €.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #19

Ei paha..älä tärvää niitä,arvo saattaa nousta,kun aikaa kuluu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos markka tekee paluun, onkohan tonnin setelissä Tom-hahmoja?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Voi hitsiläinen..kikatusta..mitä sie Ruokolahen poika nyt haastat..
no jaa..Tomin alkuaikojen piiroksissa oli tukkipoikia..ihan siistejäkin kuvia..miksipäs ei vaikka niinkin :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tom-tyypit ovat jo postimerkeissä ja lakanoissa. Jos Laaksonen taiteilijana kasvaa korkoa edelleen, ties vaikka hän jonain päivänä on todellakin kansakunnan kaapin... ei oven takana, vaan näyttävästi päällä!

Markan paluu on tässä kaavailussa se epätodennäköisin osanen.

PS. Eipä ollut Tove Janssonkaan aivan perus-hetero, mutta on työnsä kautta erittäin arvostettu. Okei: onpa Toven muumeilla melko erilainen olemus Laaksosen bodaripoikiin nähden.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #22

Ai nii..ne lakanatkii..eikä ollu Tovekaan,ei..eikä monet muutkaan kansalliset tai kansainväliset merkkihenkilöt taiteen,tai muiltakaan aloilta olevat.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Sitäpaitsi muuten..seteleistä vielä..hämärä muisto viiskytluvulta kai,kun olin vielä melko uusi ihminen..eiks seteleissä ollu silloinkin peräti alastomia ihmishahmoja..miehiä,naisia ja oliks lapsiakin ??

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vuoden 1922 seteli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Myös ensimmäiseen Suomen itsenäistymisen jälkeen suunniteltuun setelisarjaan sisältyi tuhannen markan seteli. Tässä vuoden 1922 setelissä on 13 alastonta ihmistä, jotka kantavat köynnöstä järven rannalla. Oikeassa alareunassa on Suomen vaakuna. Kääntöpuolella on Suomen vaakuna tyylitellyn männynoksiston ympäröimänä. Painatuksen väritys on harmaa, setelipaperi on ruskeaa, ja paperissa on vesileima. Setelin on suunnitellut Eliel Saarinen. Setelin koko on 204 mm x 120 mm. Seteli poistettiin liikkeestä ja lakkasi olemasta laillinen maksuväline 16. helmikuuta 1946.

Setelistä tuli myöhempinä vuosina käyttöön useita hiukan muutettuja versioita, osa Litt.-merkinnöillä varustettuja. Näistä viimeisessä, Litt. D -merkinnällä varustetussa, painatuksen väri on sininen.

Vuonna 1939 tuhannen markan seteli lakkasi tällä erää olemasta setelistön suuriarvoisin, kun käyttöön otettiin 5 000 markan seteli.

Vuoden 1941 seteli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuoden 1922 setelimallista on tehty vuosiluvulla 1941 varustettu painos, jota ei ilmeisesti koskaan laskettu virallisesti liikkeeseen. Painoksesta näyttää säilyneen vain alle 20 setelin määrä.[2][3]

Vuoden 1946 alussa toteutetiin setelinvaihto, jolloin kaikki aikaisemmat 500 markan ja sitä suuremmat setelit oli leikattava kahtia. Niiden oikea puolisko oli luovutettava valtiolle pakkolainaksi, kun taas vasen puolisko oli voimassa laillisena maksuvälineenä puolesta arvostaan helmikuun 16. päivään saakka, johon mennessä se oli vaihdettava uudenmalliseen seteliin.[4]

Vuoden 1945 seteli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuonna 1945 seteleistä laadittiin uudet mallit, ja uudenmalliset setelit laskettiin liikkeeseen seuraavan vuoden alussa setelinvaihdon jälkeen. Tuhatmarkkasestakin tuli uusi versio, joka tosin oli pääosin vuoden 1922 mallia noudatteleva. Väritys muuttui kuitenkin violetiksi ja etusivun vaakunakilpi oli jätetty tyhjäksi; takasivulla leijonavaakuna kuitenkin säilyi. Myös tästä setelistä tehtiin Litt.-merkinnöillä lisäpainoksia myöhempinä vuosina.

Pekkala väitti Moskovassa näyttäneensä kyseistä seteliä Stalinille ja sanoneensa, jotta tässä jamassa suomalaiset ovat, kun kaikki sotakorvaukset on maksettu. Stalin myönsikin sitten helpotuksia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Juu näinhän se oli..minäkin tuon kommenttini jälkeen huomasin,että mullahan on tässä TIETOKONE..heureka sentään..kattelin kans vikiä ja kuukkelista kuviakin..olihan niitä siellä.