PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Andamaanien saariston elävä kivikausi

  • Pohjois-Sentinel, Andamaanien ja Nikobaarien saaristo. Kuva: Wikipedia
    Pohjois-Sentinel, Andamaanien ja Nikobaarien saaristo. Kuva: Wikipedia
  • Sentinelisotureita. Kuva: Retkikuntien aineisto
    Sentinelisotureita. Kuva: Retkikuntien aineisto
  • Nuori jarawa. Kuva: Survival International
    Nuori jarawa. Kuva: Survival International

 

Oudosti kadonnutta Malaysian Airlinesin konetta etsitään tätä merkintää kirjoittaessa Bengalinlahdelta, sillä erään tutkintalinjan mukaan kone on lentänyt kohti Andamaanien ja Nikobaarien saaristoa. Huolimatta siitä, mikä on koneen kohtalo, Andamaaneilla on ainakin yksi kolkka, jonne voisi teoreettisesti kadota yhteiskunnan ulottumattomiin. Tämä blogi kertoo siitä paikasta, eikä suinkaan kadonneista koneista.

Kyseessä on Pohjois-Sentinelin ulkomaailmalta suljettu saari. Pohjois-Sentineliä reunustavat laajat koralliriutat, ja sademetsän uumenissa elävät sentinelit näyttäisivät ulkoisten vihjeiden perusteella elävän paleoliittista eli vanhaa kivikautta. Andamaanien saaristossa elävät sentinelit, jarawat ja önget peritytyvät ilmeisesti suoraan Afrikasta vaeltajista, muistuttavat pygmejä ja ovat eläneet reliktimäisesti ja eristyneinä aikataskussa viimeiset 60 000 vuotta. Jarawat, joita on muutama sata, ja önget, joita on sata henkeä jäljellä, ovat olleet yhteydessä moderniin maailmaan ja ovat jo sen armoilla.

Mutta juuri Sentinelin saarta tutkineet antropologit tietävät kuitenkin hyvin vähän, sillä sentinelit ovat kenties maailman eritystynein kansa, ja he ovat kieltäytyneet tiukasti kohtaamasta ulkomaailman ihmisiä. Uteliaita on odottanut nuoli-tai keihässade tai haaksirikkoutuneet on surmattu ja haudattu rantahietikolle. Saarta ei ole voinut lähestyä edes helikopterilla.

1700-luvulla saarelta ryöstettiin kaksi vanhusta ja lapsia tutkittaviksi. Vanhukset kuolivat hyvin nopeasti kosketuksissa muihiin yhteisöihin ja lapset päästettiin takaisin saarelle, joskin on hyvin todennäköistä, että lapset veivät mukanaan uusia bakteereja ja viruksia.

1970-1990-luvuilta on taltioitu filmille ja videolle muutamia kohtaamisia sentinelien kanssa. Antropologit ja muut tutkijat yrittivät saada kontaktia heimon kanssa viemällä toistuvasti lahjoja kuten kookospähkinöitä, lihaa, peilejä ja nauhoja rannalle. Aluksi saaren ihmiset käyttäytyivät hyvin aggressiivisesti, mutta 90-luvulta on olemassa myös kommunikoivia hetkiä, jolloin sentinelit eivät ampuneet jousin tai keihäin tai viskoneet kiviä kohti rantaa lähestyviä, vaan toivat jopa lapsiaan rantaan.

Sentinelit puhuvat jonkinlaista isolaatiokieltä, joka ei tunnu olevan sukua millekään tunnetulle kielelle. Retkikuntaa sentinelisoturit tervehtivät paiskimalla takalistoonsa sekä heiluttelemalla sukuelimiään. Näitä on pidetty jonkinlaisena tervehdyksinä, mutta toisaalta itse ajattelen että jos päästät lauman riehakkaita poikia ja miehiä saunasta rantaan, jonka ohitse ajaa vene, niin voipi miettiä kuinka he käyttäytyvät. Ja sukupuolielimen esittäminen on vahva viesti joka tunnetaan jopa parlamenttiamme myöten.

Kohtaamiset lopetettiin kuitenkin Andamaanien ja Nikobaarien päätöksellä, sillä muut alueen muinaisheimot olivat jo kärsineet vakavasti modernin yhteiskunnan kohtaamisesta. Pohjoisen Sentinelin saari suljettiin lopullisesti tunkeiluyrityksiltä 2005, ja paleoliittinen kausi saa jatkua rauhassa koralliriutan keskellä.

Todellisesta elävästä kivikaudesta voidaan kuitenkin puhua. Todisteita ei ole löytynyt maanviljelyksestä eikä tulen tekemisen taidosta. Ilmeisesti sentinelit käyttävät tulta jos saavat sitä ukkosten jälkeen haltuunsa ja pitävät sitä yllä polttamalla. Sentinelit keräävät juuria ja kasveja, kalastavat ja metsästävät kuten metsästäjä-keräilijät. Haaksirikoilta he ovat keränneet metallinpaloja, joita he osaavat hyödyntää.

Kivikautista elämäntapaa harjoittavat heimot eivät tunne maan omistamisen käsitettä, vaan maa ja luonto omistaa heidät. Vaikka sentinelit tarjoaisivat suoran näköyhteyden ihmiskunnan historiaan, on Andamaanien ja Nikobaarien päätös pyyhkiä saari pois maailman yhteydestä viisas.

Ilmasta tehdyssä laskennassa on havaittu 39 sentineliä. Totuus on kuitenkin ilmeisesti vähemmän murheellinen, sillä he osaavat kätkeytyä taitavasti ulkomaailman uhkilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Aluksi saaren ihmiset käyttäytyivät hyvin aggressiivisesti, mutta 90-luvulta on olemassa myös kommunikoivia hetkiä, jolloin sentinelit eivät ampuneet jousin tai keihäin tai viskoneet kiviä kohti rantaa lähestyviä, vaan toivat jopa lapsiaan rantaan."

Niin. Aikuiset ihmiset saavat toki mielestäni omaehtoisesti valita tällaisenkin primitiivisen elämäntavan, mutta pienten lasten paikka ei tosiaankaan ole viidakossa myrkkykäärmeiden ja -hämähäkkien armoilla.

Missä UNICEF tai Pelastakaa Lapset ry nyt luuraa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin. Kaikkein vaarallisinta sentinelilapsille on kuitenkin ulkomaailman bakteeri- ja viruskanta. Ilman modernia lääketiedettä on kyseessä täysin luonnonvalinnan kautta eläviä ihmisiä. Önget ja jarawat ovat nyt hyvin sairaita ja tarvitsevat hoitoa Port Blairissa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta nämä häiskät on hyvin hupaisia. Toisaalla totesin, että jos tästä ihmiskunnan "teknologisesta utopiasta" joku selviää hengissä, se on nämä tyypit.

Luin justiinsa kirjan, jossa sivuttiin heitä. Käynpä kipaisemassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"There is still one place in the world where extraordinary belligerence of prehistoric triebesmen can be directly observed. In 1981 the crew of a Panamanian freighter, the Primrose, experienced it first-hand. Ruin aground one night int treacherous seas on a reef in the Bay of Bengal, the Primrose's captain was relieved to see, come morning, that his ship had fetched up a mere few hundred yards from Sentinel Island, a lonely outpost of the isolated Andman Islands. He shouldn't have been. Just two days later he was forced to send an urgent message to the Indian Navy requesting and immediate airdrop of firearms for protection against a horde of tribesman who had spent the day showering his freighter with arrows, and who were now, ominuouls, building canoes to bring their murderous fire even closer. The attacks eventually grew so severe thata the Primrose's crew had to be rescued by helicopter from the besieged freighter's dec. Twenty-five years later, in 2006, two Indian fishermen were not so lucky; they were murdered by arrow fire under the horrific gaze of their colleagues after drifting too close to Sentinel Island (their bodies have never been recovered).

All these unfortunate seafarers had, unbeknown to them, stumbled upon an island of super-aggressive tribesmen whose reputation for violence stretches back to Marco Polo and beyon. One Arabic text from 851 ce said of the Andamanese that they:

'...eat men alive. They are black with woolly hair, an in their eyes and countenance there is something quite frightful... they go naked and have no boats. If they had they would devour all who passed near them. Sometimes ships that are windbound... in such cases the crew sometimes fall into the hands of the natives, and most of them are massacred.'

Brittish colonialists in the nineteeth century had their own confirmation of this, with attacks like those on the Proserpine, relentlessy assaulted by the Andamanese as it searched for the shipwrecked Emily, which had itself been attacked earlier. Holding the natives off with cannon shot, the search party found just one set of remains: 'The corpse of the second officer who had been murdered, and his corpse badly mangled the top of his skull removed with a blunt saw- like instrument."

- Peter McAllister "Manthropology"

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos siteerauksesta! Tosin tietojeni mukaan uskomus sentinelien kannibalismista on väärä ja sitkeä huhu. He kantoivat/kantavat läheistensä luita kehollaan, mutta eivät kai minkään todellisen lähteen mukaan harjoita kannibalismia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuon kirjan toistuva ongelma on ikivanhojen tekstien siteeraaminen / pitäminen totena.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #6

Raflaavuus maksaa aina jotain. Tämä hyväksytään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eroavatko sentinelit jotenkin olennaisesti Amazonasin alueen eristyneistä intiaaniheimoista? Päällisin puolin he näyttäisivät olevan alkukantaisempia...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eroavat hyvinkin paljon. Sentinelit eivät muistuta intiaaneja vaan afrikkalaisia pygmejä.

On edelleen hieman epäselvää, missä järjestyksessä, mitä reittejä ja millaisin aalloin nykyihminen on levittäytynyt maapallolle, mutta eteläamerikkalaiset intiaanit ovat yhden käsityksen mukaan kansoittaneet Amerikkaa Aasiasta Siperian reitin kautta kenties 12 000 vuotta sitten.

Etelä-Amerikassa on myös paljon eristyneitä heimoja jotka ovat eläneet tuhansia vuosia kuten elävät, vailla sen kummempaa kosketusta ulkomaailmaan.

Sentinelit sekä muut mainitsemani heimot kuuluvat Kaakkois-Aasian ja Oseanian negriitteihin, erilaisiin luonnonkansoihin jotka yhden käsityksen mukaan ovat polveutuneet suoraan varhaisista Afrikan vaelluksista huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa.

Molemmissa ryhmissä esiintyy kuitenkin näitä eristyineitä heimoja, joissa eletään yhä metsästäjä-keräilijätapaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Otin jo selkoa itsekin tuosta ja sentinelit ovat tosiaan luultavasti ensimmäisten joukossa olleet aikoinaan siirtymässä Afrikan alueelta ulommaksi ja Amerikan intiaanit ovat myöhempien aikojen siirtolaisia.

Etninen ero on myös selkeä, mutta ovatko sentinelit sitten olleet pidempään yhtäjaksoisesti eristyneinä ja jääneet pysyvästi primitiivisemmiksi kuin Amazonasin intiaanit, joilla on jo omia kulttuurisia rituaaleja, maanviljelystä yms. harrastuksia ja tuosta levittäytymisestä johtuen todennäköisesti myös yhteinen vuorovaikutteinen alkuperä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #10

Mikäli se pitää paikkansa, etteivät sentinelit osaa tehdä itse tulta, olisi se kenties osoitus erittäin pitkistä ajoista eristyksessä. Toki on sekin mahdollisuus, että jossain vaiheessa on tapahtunut jokin tietotaitokatkos esimerkiksi luonnonkatastrofin kuten tsunamin yhteydessä.

Kukaan ei varmasti osaa sanoa, kuinka kauan he ovat olleet eristyksissä, mutta ilmeisesti he ovat olleet saarellaan 60 000 vuotta. Muistaakseni kuitenkin Öngeillä oli jotain perimätietoa kyseisestä kansasta, ainakin heillä oli jokin nimitys heille. Joidenkin saman alueen heimojen eristyksen määrää on yritetty selvittää tekemällä geenitestejä sioille, joita he metsästävät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kiinnostava dokumentti alkuperäiskansoista, hyväksikäytöstä, tieteen etiikasta jne....

http://areena.yle.fi/tv/1301039

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hirveän vaikeita juttuja. Lizot´n hyväksikäyttökatastrofista tuli mieleen, että myös mainitsemani jarawat ja önget ovat vetäneet puoleensa seksuaalisia predatoreja.

Katsoi mistä näkökulmasta tahansa, tällaisten heimojen altistuminen ulkomaailmalle on tuhoisaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmisen sosiaalisesta luonteesta johtuen eristyneiden heimojen tutkiminen asettautumalla osaksi yhteisöä vaikuttaa heti itsessään ko. heimon käsityksiin itsestään ja ulkomaailmasta ja siten on jo sen erikoislaatuisuuden lopun alkua. Väärinkäytökset nopeuttavat prosessia..

Dokumentista sai raa´an kuvan sivilisoituneesta ihmisestä, materiaalisten intressien tyydyttäminen ympäristöä tuhoamatta ja elämä sinänsä ovat sofistukoituneet muiden muassa arvovaltakiistoiksi ja "tiedon" markkinoinniksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #14

Yksi ihan perustavanlaatuinen ongelma näyttäisi olevan tiedon hinta. Ihan konkreettisestikin, näitä ihmisiä on melkein pakko lähestyä aluksi lahjoin ja kauppaa käyden. Tuossa dokumentissasi on siitä järkyttäviä esimerkkejä.

Minua ainakin häiritsee sentinelien tapauksessa että lahjoina vietiin peilejä ja muoviesineitä. Pelkät kookospähkinät olisivat olleet sata kertaa parempi vaihtoehto. Peili tai muovi saattaa olla jopa yliluonnollinen kokemus ja haiskahtaa siksi brassailulta tutkijoiden puolesta.

Ystäväni linkkasikin mielenkiintoisen tiedon uudenlaisesta uskontotyypistä nimeltä Cargo cult. Tällaisissa uskonnoissa luonnonheimot alkavat uskoa taivaalta tuleviin tavaroihin ja ihmisiin jotka niitä tuovat, palvovat niitä ja heihin liittyviä esinteitä ja asioita. Hurjaa.