PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Pirtutorpedo ja herrasmies

  • Salakuljettajien kuningas. A. Niska.
    Salakuljettajien kuningas. A. Niska.
  • Pirtutorpedo Korppoossa.
    Pirtutorpedo Korppoossa.
  • Nimikkokurpitsa. Kuva: Petra Nyqvist
    Nimikkokurpitsa. Kuva: Petra Nyqvist

Olen aina pitänyt kovasti seikkailijoista.

 

Pirtutorpedoidulta saarelta kotoisin olevana nimesin syksyn suurimman kurpitsani tietenkin Algoth Niskaksi suomalaisen kekseliään seikkailijan, salakuljettajan ja herrasmiesskönärin mukaan. Toki hän oli myös rikollinen.

Algoth Niska (5.12.1888 -28.5. 1954) oli viipurilaissyntyisen perheen jälkikasvua. Sisaruskatras osoitti merkittäviä musikaalisia ja esittävän taiteen kykyjä, ja kaikki lapset päätyivät oopperalaulajiksi tai tanssijoiksi – paitsi Algoth. Poika oli vimmainen ja hankala nuori, mutta sai purettua energiansa urheiluun. Jalkapallo oli englantilaisten merimiesten tuontitavaraa, ja Algoth oli saanut siihen kosketuksen jo Viipurin aikoinaan.

Perheen muutettua Helsinkiin hänestä sukeutui nopeasti tähtijalkapalloilija, joka pelitaitojensa lisäksi ällistytti kisamatkoilla kielitaidollaan, naistennaurattamisella ja yllättävillä esiintymisillään.

Niska pelasi Tukholman olympialaisissa vuonna 1912 Suomen maajoukkueessa, joka saavutti tällöin peräti neljännen sijan, ja sitä pidetään usein yhä kaikkien aikojen parhaana miesten maajoukkuesaavutuksena. Taakse jäivät niin Venäjä kuin Italiakin.

Jalkapallo oli kuitenkin vain sivujuonne, sillä Niskan suurin intohimo oli kuitenkin meri ja merenkulku. Hänen isänsä Iivar Niska oli ollut merikapteeni ja Viipurin merenkulkukoulun rehtori. Algoth itse myös opiskeli merenkulkualaa ja suoritti perämiehen tutkinnon. Tutkinto oli kuitenkin Niskan persoonalle liian pieni, ja häntä on leikkimielisesti ja ehkä jopa kunnioituksesta kutsuttu vakaasti kapteeniksi, eikä vähiten hänen itsensä toimesta. Toki Niska hankki suunnattomasti merikokemusta niin eurooppalaisilla merialueilla kuin Etelä-Amerikassakin, ja kaikkialta hän imi itseensä lahjakkaasti lisää kielitaitoa.

Vuonna 1919 säädetty kieltolaki teki tilaisuudesta varkaan. Niska heitteli muutaman satatuhatta pirtulestiä, veti viranomaisia nenänsä minkä kerkesi ja muotoutui pian lähes legendaariseksi pirtukuninkaaksi. Hän teki nopeita ratkaisuja ja fyysinen kunto mahdollisti hurjiakin temppuja, kuten sen, että salskea salakuljettaja tuli kerran soutuveneellä Virosta kotiin. Toisinaan hänet saatiin hetkeksi satimeen, mutta vain toviksi. Hän oli korkeimpienkin yhteiskuntaluokkien suosiossa ja kansainvälinen sosiaalinen verkosto oli laaja kuten meri jonka hän hyvin tunsi.

Mutta ennen kaikkea meri.

Kieltolain päätyttyä Niskan bisnekset ja hohto ränsistyivät, ja jäljelle jäi enää tärkein asia. Vuonna 1937 Algoth osti Merihaukka- nimisen ränsistyneen 16-metrisen veneenrungon, jolla hän tahtoi tehdä miehistön kanssa maailmanympäryspurjehduksen.  Hänen varallisuutensa ei riittänyt korjauksiin ja varusteluun, joten hän vietti vuoden puhumalla ihmisiä ympäri osallistumaan taloudellisesti Merihaukan, sittemmin Fennian saattamiseksi maailman ympäri. Sujuvakielinen ja hurmaava dandy sai jonkin verran killinkejä kokoon, mutta kohtaaminen juutalaisten liikemiesten kanssa johti keskusteluihin liittyen Keski-Euroopan poliittiseen tilanteeseen ja avasi samalla mahdollisuuden ryhtyä ihmisten salakuljettajaksi.

Alkoi kryptinen passinväärennysoperaatio ja juutalaisten hilaaminen natsien kynsistä. Niskan kekseliäisyydestä kertoo, että kertomien mukaan erään perheen hän salakuljetti pukeutumalla itse sirkustirehtööriksi ja kyseisen perheen trapetsitaiteilijoiksi. Lopullinen salakuljetettujen juutalaisten määrä on jäänyt epäselväksi, mutta melko pieninkin operaatioin Niska onnistui kartuttamaan varallisuuttaan huomattavasti - tosin vain hetkellisesti. Algoth eli hetkessä, ja rahat paloivat nopeasti ennen seuraavaa seikkailua.

Kaikkein suurimmat haaveet jäivät kuitenkin toteutumatta vaikean sairauden nujerrettua kaukomielen. Lopulta ei ollut enää rahaa eikä voimia, vain hyviä tarinoita. Niistä on olemassa myös Niskan itsensä kirjoittamia teoksia. Hän oli väkevä ja vangitseva tarinankertoja, ja voimme olla varmoja siitä ettei kaikki ollut totta – mutta kiitos viihdyttämisestä!

Tarinat ovat suuria kuin kurpitsat, ja siksi juuri tämän vuoden kuningaskurpitsa Näkinkenkäsaarella kantaa nimeä ”Algoth Niska”.

 

Blogin kuvat ovat internetin historiallista antia, sekä kurpitsa on omani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kurpitsa lienee pumpattu täyteen viinaa. Pidin Niskaa aika lailla suomalaisena, kuten blogin tarinastakin käy ilmi. Siksi vähän yllätyin, kun viime kesän purjehdusreissulla ruotsalainen saaristo-opas esitteli erästä Tukholman saariston saarta Niskan kotisaareksi. Mutta, sinne hän varmaan sotaa pakeni juutalaisia muiluttamaan.

Eli, ruotsalaiset eivät yritä omia pelkästään joulupukkia ja saunaa. Edes euroopankuulu salakuljettajamme ei säästy!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niska oli suomalainen, mutta kosmopoliitti myös. Hallussa ja kotina oli koko Itämeri, noin alkuunsa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Mikä tuo Niskan saari muuten on?

Epäilemättä Algoth olisi varmasti käyttänyt kurpitsaa pirtun salakuljetukseen ja tullin hämäykseen, mikäli takapihalla tuollaisia olisi kasvanut. Hölskyvät kurpitsat :)

Vaan mitä kaikkea noin mahtavasta kurpitsasta saakaan aikaiseksi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En vielä tiedä, se ei ole kasvanut täyteen mittaansa. Katsotaan sitten kun se päivä koittaa!

Onko ideoita?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #20

Muumeissa Jättikurpitsa-jaksossa paistoivat siitä uunissa jotain, mutta aiheessa pysyäkseni kuori halloween-lyhtyjen sijaan olisi kiinnostavaa käyttää vaikka jonkinsorttisena veneenä tms. kellunnassa - jos se vain pinnalla saataisiin jotenkin pysymään..

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #20

Ja hyvin se kurpitsa jaksaa pitää ihmisenkin pinnalla. Strömman kanavassa voi sillä sitten seilailla vuorovedessä. :D Koskimelontaakin voinee taitavin harrastaa kurpitsalla...

http://www.travelchannel.com/video/giant-pumpkin-b...
https://www.google.fi/search?q=pumpkin+boat&tbm=is...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #24

Tämä on jokseenkin ohimennen jo käynyt mielessäkin, mutta kiitos että osoitit sen olevan mahdollista!

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #25

Moni asia on maailmassa mahdollista.. Kun vielä tiedetään, että etanoli on tiheydeltään huomattavasti vettä kevyempää (0,7894 g/ml), niin arvatenkin Algoth olisi tarvittaessa hinannut pitkin merenselkiä vaikka kurpitsalauttoja tukkilauttojen sijaan.. :)

Ja kurpitsaregatankin voisi joku järjestää siellä Strömman vesillä, jahka kurpitsat ovat ensin mittaansa kasvaneet.. Sitä odoteltaessa esimakua siitä:
http://vimeo.com/51269682

Joonas Kaur

Isoisäni oli samalla alalla ja tienasi muhkeita summia. Faijani muisteli kuinka heillä oli yhdessä vaiheessa kaksi piikaa, joista ainoastaan kauniimpi sai viedä häntä kouluun. Rumempi jäi siivoomaan.

Eräänä päivänä poliisit tulivat kotiin, kun viisivuotias isäni oli yksin. He tarjosivat ensin karamellia, jonka isäni oli kuulemma ottanut mielihyvin vastaan. Sitten he kysyivät "juoko isäsi konjakkia?" Isäni oli vastannut: "Ei, ku se juo vaan puljonkia." (Isoisäni kaukoviisaana oli puhunut aina "puljongista")

Poliisit suuttuivat, ottivat karkin pois ja menivät menojaan. Isoisäni joutui sitten puoleksi vuodeksi kaltereiden taakse - ilmeisesti kärysi kuitenkin jotenkin.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Puljonkia riittää siis jokamakuun..

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Rikollisia ei aina pidetä sankareina, mutta vähän joka maasta sellainenkin hahmo löytyy. Saiko Niska syntejään kompensoitua, koska taisteli toimillaan aikansa päiviräsäsiä vastaan, vai koska pelasti joukoittain juutalaisia?

Kiehtova elämä kyllä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niska kävi kyllä toisinaan lusimassa, mutta tietääkseni hänellä oli tiskin alla yleinen hyväksyntä toiminnalleen. Siis jos puhutaan pirtun järjestämisestä. Alli Paasikivikin oli kovin ihastunut Niskaan.

Joonas Kaur

Sörkassa oli tiettävästi poliisiasema, josta sai ostaa tiskin alta alueelta takavarikoituja "varpusia". Aseman poliisit jakoivat rahat keskenään.

Wanha kansa ei puhunut koskaan kieltolakiajasta, vaan "pirtuajasta". Kuvaavaa - eikö totta!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On kuvaavaa, ja mielenkiintoista. Taisi olla iso kulissi koko kieltolaki.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Mielenkiintoinen on tuokin Lipsasen kertomus siitä, että talvi- ja jatkosodan aikana Algoth oli värvätty viralliseksi vakoojaksi päämajan tiedusteluosaston tiedustelutehtäviin. Näissä tehtävissä hän liikkui rajojemme ulkopuolella esiintyen nimellä Ernst Ovesén. Hän osallistui myös Suomen vuoden 1918 sisällissotaan valkoisten puolella.

Ystäviä tosiaan oli kaikissa yhteiskuntaluokissa. Suomen Schindleristäkin puhutaan. Hauta löytyy Hietaniemestä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tuostahan se Räsänenkin sinänsä yritti puhua. Että voi olla tärkeämpää seurata suurempaa johdatusta kuin laki.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin, ymmärtääkseni kieltolain aika aiheutti runsaasti ongelmia, rikollisuutta ja kansan siirtymistä vaarallisiin viinoihin.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Moniko lieneekään kuollut tuolloin kieltolain aikaan paitsi etanoli- niin myös metanolimyrkytykseen? Sokeutuneista nyt puhumattakaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Parisen vuotta sitten Espoon kesäteatteri Hyökyvuoressa oli Ilkka Aaltosen ohjaama näytelmä, joka kertoi Algot Niskan edesottamuksista. Ensi-illassa kutsuvieraiden joukossa istui Danny (Ilkka Lipsanen), koska tarina oli hänen isoisästään (?).

Joonas Kaur

Ei omena kauas puusta putoa. Bisnesmies se Lipsanenkin, meinaan.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Algot Niska ja Volvo Markkanen, siinä sankarit, elokuvan veroiset.

Joonas Kaur

Kumpikaan heistä ei tehnyt koskaan mitään väkivaltaa kuitenkaan. Volvo Markkanen sovitti rikoksensa vankilassa, mutta ei ole osoittanut katumusta lainkaan.

Kerran 80-luvulla Neil Hardwick haastatteli häntä TV:ssä ja kun mitään katumukseen viittaavaa ei tullut, niin hän suorastaan kerjäsi Volvo Markkasta sanomaan, että "kerrro nyt nuorille ihmisille, ettei pankkeja pidä ryöstää". Volvo Markkanen vastasi: "Älkää ryöstäkö pankkeja, ei se kannata. Perustakaa mieluummin pankki, niin saatte ryöstää ihmisiä vapaasti!"

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Kiitokset vaan mielenkiintoisesta kertomuksesta moniulotteisesta persoonasta nimeltä Algoth Niska. Mies oli siis ennättänyt paitsi Kuubaan niin myös Näkinkenkäsaaren maisemiin.

Kieltolakia näinkin kierrettiin sekä virolaisilta ja saksalaisilta laivoilta viinaa välitettiin. Ruotsistakin kulki oma pirtureitti tänne. Siinä ohessa jokunen ihmishenkikin tuli Gestapon kynsistä pelastuneeksi. Paljon mielenkiintoisia tarinoita liikkuu hänestä.

Sapeli Sikurinen

Jännää on että tietynlaisia rikollisia kutsutaan myöhemmin sankareiksi.

Suomessa pääsee sankariksi jopa puukottamalla kaveria mäenhyppäyksen ohessa.

Ei siinä mitään. Minusta salakuljettajat ovatkin ihan jees porukkaa - puukottajat eivät.

----

Mites? Alan salakuljettamaan hasista hollannista ja tuon siinä sivussa pari vainottua henkilöä suomeen.

Tulisiko minusta silloin 'sankari' ja missä vaiheessa? Ei tulisi, vaan koko lammaskansa kutsuisi huumehörhöksi.

Mainittakoon faktana, että esimerkkini hasis EI eroa millään lailla pirtusta. Tai eroaa - se on huomattavasti miedompi päihde kuin pirtu.

Kieltolait eivät toimi ollenkaan.Missään koskaan milloinkaan.

----

Meniks se halennu kurppa 'vituiksi'? Ite oottelen pysyykö ehjänä ja mihin asti turpoaa. Osaatko sanoa mikä sieni voisi olla sellainen neonvaaleanpunainen nuijakkaan ja haarakkaan välimuoto? Sellainen noin 2-4 cm pitkä tylppäpäinen nuijarypäs joka nousee maasta. Lisäksi löysin lähimetästä luultavimmin korpiludekäävän - vaikkei se haise yhtään pahalle.

Puolisääli(omalta osaltani) ettei niitä täällä voi jakaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://en.wikipedia.org/wiki/Clavaria_rosea

Olisko ruusunuijakas Clavaria rosea tai

Violettinuijakas Clavaria zollingeri

http://en.wikipedia.org/wiki/Clavaria_zollingeri

Ensimmäinen kurpitsa lahosi, kyllä. Eläimet tekivät siitä lopun. Tämä nykyinen lähti aika myöhään kasvuun, joten pitää toivoa lämpimiä kelejä pitkälle syyskuuhun. Aika hyvän kasvuspurtin toki tämäkin on saanut, ja on silti hämmästyttävän hyvin pitänyt kurpitsamaisen muotonsa eikä lähtenyt litistymään, vaikka massaa onkin.

Sapeli Sikurinen

No tuo Clavaria rosea se on! Luulin hetken jo olevani 'sienissä' kun löysin sen.

http://www.kotihiiri.com/polku/viewtopic.php?p=151307

Kasvoi juurikin keskellä kalkkikivirouheista tietä. Vähänkös siistii löytää näitä uutuuksia.

Eikös sitä litistymistä voi estää varovasti kurppaa kääntämällä, kunhan ei sitä stemmiä ruhjo.

-----

Siltikin edelleen väitän, että hasista salakuljettamalla EI tule missään vaiheessa sankariksi.

Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #30

Se että pirtutrokareita ei pidetty samallatavoin rikollisina, kuin hassiksen salakuljettajia pidetään johtunee varmastikkin siitä että lähes 90% kansasta halusi kieltolain kumoamista. Suuret puolueet kuitenkin kannattivat kieltolakia, kunnes se viimein 70% äänten enemmistöllä kumottiin eduskunnassa, Voi olla että olen väärässä, kun ihan ulkomuistista kirjoittelen. Sitäpaitsi hassiksen on todettu aiheuttavan joissain henkilöissä pysyvän psykoosin jopa kertakokeilun seurauksena. Joku hassisetujärjestö väittää kylläkin toisin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kyl maar nyt jotain kannattaa kieltää? Sillä lailla maailma on aikojen saatossa valistunut, että uusia terveyden kannalta kiistanalaisia nautintoaineita on vaikea saada lakipykälistä läpi. Eivätkä vanhatkaan hyökkäyksiltä säästy. Toisaalta hedonismi ja liberaalimpi ilmapiiri on nousussa.

Sapeli Sikurinen

Hedonismia ei tulisi sotkea messiin joka kerta kun puhutaan nautinnoista.

Tai voi sotkea jos on luterilaiskanttilainen ilolla kärsijä, eli kärsimyksestä iloitsija.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Aika usein se sinne sit kuitenkin sotkeutuu. Nistin kanssa taas jos antautuu keskusteluun, ymmärtää aika pian miksi huumeita mielellään kiellellään. Todellisuudesta irtaantuneita on maailmassa ilmankin aineita tarpeeksi. En ole ihan varma paleveleeko oma alkoholin käyttönikään mitään järkevää.

Sapeli Sikurinen

Kuka on 'nisti'?

Onko pirtua juova presidentti nisti?

Entä yökerhossa oksentava prinsessa?

Entä jointin silloin tällöin polttava ihminen?

Miten se ilmenee kun niiden nistien kanssa juttelee?

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Huumeaddikti on nisti. Kuka on addiktoitunut onkin vaikeampi määritellä, etenkin jos ihmiseltä itseltään kysytään.

Jees, kyllä mä tiedän että useimmat pössyttelijät ovat kuin kuka tahansa. Toisilta taas on mopo lähtenyt käsistä ja todellisuus myötä. Olen aina uskonut tutkimuksiin, joiden mukaan huumausaineiden jatkuva käyttö vaikuttaa psyykeeseen, enkä halua itse ainakaan riskeerata. En pidä edes kyseenalaisista lääkityksistä ja jos voisin kohtuullisella vaivalla karsia kaikki ylimääräiset kemikaalit elämästäni, toimisin niin.

Ne nistit joihin viittasin puhuvat vakavalla naamalla harhaisista todellisuuksistaan, melko lailla kuin mielisairaat muutenkin. Itse aiheutettuna se tuntuu tosi tyhmältä, sanoo mielisairaan poika.

Sapeli Sikurinen

Blogissa mainittu 'sankari' oli diileri, joka varmisti että nistit saavat fixinsä. Nimittäin kun tuo pirtu on huume. Jostain mielenvikaisesta syystä tuo huume on kuitenkin sallittu et juhlittu ja lestinheittäjä on kansallissankari. Se oli pointtini olevinaan jotenkin.

Itseaiheutettu sekoaminen ei ole mikään syy estää muita vaikkapa juomasta. Ei edes vaikka sosdemtanttaraisto niin ajatteleekin.

'Mielisairaan' poika olen minäkin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Olihan alkoholi nyt järkevää kompressoida mokomia muilutuksia varten ja alkoholin yleinen hyväksyntä on varmaan kristillistä perintöä. Kun Jeesuskin heitti lestiä.

Ei se sikäli ihmetytä.

Michael Manhattan

hauska teksti

(takana juuri muutama aivan järkyttävän tosikon kirja, erosi mukavasti tyylilajilta)

tuo kielitaidon korostaminen on vähän kyllä passe, joka paikassa toimii englanti elei aivan rupusakissa pyöri

jos on aikaa, syventää englantia

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Enpähän tiennyt tätäkään.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Niskassa oli siis myös oikeaa liikemiestä. Hänhän osti suuren varaston alkoholia juuri ennen kieltolain voimaanastumista ja kauppasi sen kieltolain aikana. Vuonna 1922 Niska muutti lyhyeksi aikaa Saksaan pakoilemaan tuomioitaan. Mutta lopulta kieltolain päättyessä 1932 pirtusalakuljettajilta loppuivat työt, jolloin Niskan talous painui alamäkeen. Helsingin humu ravintoloineen ja kahviloineen sai rahoista oman osansa. Avioliitot kaatuivat pakoiluun ja rikolliseen elämäntapaan. Väliin hän teki tiliä visakoivukaupoillakin.

Seuraavaksi hän alkoi tehdä yhä enemmän matkoja Välimeren maihin. Laittomat aseetkin olivat siinä kauppatavarana, mistä hänet pidätettiin vuoden 1935 alussa. Tuosta hän selvisi ilman tuomiota johtuen mm. kauppojen epäselvyyksistä. Tämän jälkeen Niska katosi jälleen hetkeksi viranomaisilta, kunnes palasi jälleen Suomeen vuonna 1937. Niskan kortteeripaikaksi Helsingissä vähän kuin kohtalon ivasta vakiintui Ratakatu 29 – siis vastapäätä nykyistä vuoden 1949 alussa perustettua Supoa. Liekö nykyisen Supon edeltäjä, Valtiollinen poliisi (Valpo), siirtynyt paikalle vasta Algothin jälkeen vai toisin päin? Kohde olisi ollut ainakin hyvässä tarkkailussa.. :D

Heti Suomeen palattuaan Algothin mielessä alkoi elää maailmanympärysmatka. Tässä vaiheessa Niskan afäärit sujuivat taas väliin paremmin. Alkuun Niskan tarkoitus oli tehdä matka Pohjois-Suomeen, mutta se typistyi Hämeen ja Savon matkaksi. Yhden veneistään Niska kävikin ostamassa Kuopion Airakselasta kesällä 1938.

Niskan pelastamien juutalaisten määrissä esiintyy suurta vaihtelua. Tarkkoja lukuja on ollut vaikea selvittää, koska laitontahan Niskan harjoittama ihmissalakuljetus oli. Valpon arkiston asiakirjojen mukaan Niska väärensi vuoden 1938 reilun neljän kuukauden aikana varmuudella 27 suomalaista ulkomaanpassia 25 henkilölle, joiden tarkoituksena oli poistua natsi-Saksasta. Lisäksi Niska oli myynyt passeja tuntemattomille juutalaisille liki saman määrän edestä, joten ulkomaille kuljetettuja väärennettyjä passeja arvioitiin olleen yhteensä 50 kappaletta 48 saksalais-itävaltalaiselle juutalaiselle.

Heistä kymmenen jäi kiinni ennen Saksan rajaa ja toiset kymmenen juutalaista onnistui pakenemaan Saksasta, mutta he jäivät kiinni pakomaan viranomaisille. Heistä varmuudella kolme kuoli myöhemmin Saksan keskitysleireillä. Enemmistöstä eli 25 henkilöstä ei voida sanoa kuinka heidän kävi. Arvellaan kuitenkin, että suuri osa heistä selvisi hengissä, koska heistä ei ole jäänyt lainkaan viranomaismerkintöjä. Varmuudella voidaan sanoa, että kolme nimeltä tunnettua henkilöä pääsi pakenemaan natsi-Saksasta ja välttivät näin kansanmurhan.

Passikaupoilla Niskan arvioitiin ansainneen 2 490 000 Suomen markkaa, mikä oli vuoden 2008 kurssilla 802 000 euroa. Niska sai tyhjiä Suomen ulkomaanpassilomakkeita ja sinettejä maksamalla niistä nykyrahassa 25–30 euroa/kpl värväämälleen Uudenmaan läänin lääninkonttorin konttoriapulaiselle. Konttoriapulainen vei ne lääninhallituksen vahtimestarin työhuoneesta. Lomakkeet ja sinetit hankittiin vuoden 1938 kesäkuun lopun ja syksyn aikana.

Lisää löytyy aiheesta ohen linkistä.

Lähde: Laitinen, Jussi (2009). Huijari vai pyhimys? Algoth Niskan osallisuus juutalaisten salakuljettamiseen Keski-Euroopassa vuoden 1938 aikana. Pro gradu.

http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-201...

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Mielenkiintoinen yksityiskohta myös on, että Algoth vuokrasi yllä olevan lähteen mukaan (sivu 20.) huoneen Ratakatu 29:stä suomalaisruotsalaiselta pariskunnalta - Ernst ja Dagny Ovesénilta.

Danny kertoo, että Algoth värvättiin talvisodan syttyessä päämajan tiedusteluosastolle, ja hän olisi esiintynyt nimellä Ernst Ovesén – siis vuokranantajansa nimellä. http://www.kustannushd.fi/isoisani.htm

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hmm. Aika erikoista. Nimittäin oliko välttämätöntä käyttää olemassa olevaa nimeä? Vai oliko vuokraisäntä niin epämieluisa tuttavuus, että näin Algoth järjesti pienen riskikepposen vuokraisännälleen? Kieltämättä aika outoa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #51

Sanopa muuta. Ilmeisesti luotettiin ehkä hieman sinisilmäisesti siihen, että sama osoite riitti henkilöllisyyden vahvistamiseen Ernst Oveséniksi. Algothan oli vuokrannut vain huoneen tuosta Ratakadun osakkeesta.

Toisekseen Niska oli myös aiemmin jakanut itsestään auliisti merkittävän miehen kuvaa Suomessa ja sitä, että hän olisi tehnyt merkittäviä palveluksia Suomen valtiolle. Tätä mielikuvaa hän tarvitsi nimenomaan juutalaisten passikaupan onnistumiseksi. On myös mahdollista sekin vaihtoehto, että Algothin merkitystä Suomen tiedusteluosaston vakoojana on ehkä jälkikäteen liioiteltu.

Kauanko Algoth sitten majaili Ratakatu 29:ssä? Näyttäisi siltä, että Algoth nosti kytkintä viranomaisille jälkiä jättämättä vuokrasopimuksen solmimisesta jo vajaan vuoden kuluessa, eli heinäkuun alussa 1938. Algot nousi maihin 9.7. Swinemündin satamassa, josta matka jatkui Berliiniin. Muutamaa lyhyttä Suomen matkaa huomioimatta Algoth siirtyi näin taas pysyvästi ulkomaille.

Aikanaan Valpo sitten pääsi jyvälle Algothin passikaupoista. Saksassa ja ulkomailla maa alkoi lopulta polttaa, ja Algoth katsoi turvallisemmaksi palata Suomeen. Valpo sai myöhemmin vihjeen hänen mahdollisesta oleskelusta Helsingissä marraskuussa 1939. Niin hän jäikin lopulta kiinni helsinkiläisessä osoitteessa ja päätyi näin vanhan aiemman osoitteensa vastapäätä olevaan Ratakadun selliin. Mutta kohtalo astui jälleen peliin. Talvisota ja Helsingin pommitukset alkoivat viiden päivän kuluttua pidätyksestä marraskuun lopussa. Algoth vapautettiin, kun hän liittyi merivoimiin vapaaehtoisena.

Kuulustelutaukoa kesti lokakuuhun 1940. Niska sai lopulta aikanaan mitättömät tuomiot. Hän joutui korvaamaan valtiolle yhteisvastuullisesti apulaisensa kanssa vain passilomakkeiden arvon - 150 Fim eli kurssi huomioiden 48 euroa.

Eipä ihme, että jatkotutkimuksia Niskaan liittyen haluttaisiin jatkaa nimenomaan talvi- ja jatkosodankin ajalta. Gradun tekijä heittääkin, että Algothilla saattoi olla tekeillä noiden sotien aikaan projekteja, joita johdettiin korkealta valtiolliselta tasolta.

Mielenkiintoistahan tämä totta vie kaikki on..

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset