PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Hylkeenlihaa kananlihalla

 • Roald Amundsen
  Roald Amundsen
 • Scottin retkikunnan tyyliä Lontoosta
  Scottin retkikunnan tyyliä Lontoosta
 • Kunniakas tapa liikkua napa-alueella
  Kunniakas tapa liikkua napa-alueella
 • Fram
  Fram
 • Amundsenin seuruetta Framheimissä eli Framin kodissa ennen koiravaljakkomatkaa navalle. Huomaa asut ja tekniikka.
  Amundsenin seuruetta Framheimissä eli Framin kodissa ennen koiravaljakkomatkaa navalle. Huomaa asut ja tekniikka.

Olen syyllistynyt kylmyydestä kitisemiseen kovilla pakkasilla! Sisälämpötilan käväistyä +8 asteen tienoilla, alkoi väsyttää ja kiukuttaa. Saattoi tulla nälkäkin.

 Ihmisen luontainen termoneutraali piste on jossain 27-28 lämpöasteen tienoilla. Siinä lämpötilassa ihminen kirmailee tai lepäilee luontevasti ilkosillaan ilman kummempia verenpaineen muutoksia, ja sellaisista lämpötiloista ihmislaji on kotoisin, eli kutakuinkin päiväntasaajan tienoilta. Ja kuitenkin ihminen on levittäytynyt rajun kylmiin olosuhteisiin, ja siellä ollessaan myös pitkälti sopeutunut vaikeisiin ilmasto-olosuhteisiin. Ei milloinkaan täydellisesti. Vähän saa kitistäkin.

Mutta kylmä ei ole kylmää jos muistelee todellisia hyytäviä tarinoita.

Kävin 90-luvulla yhdessä maailman mielenkiintoisimmista aluksista, nimittäin Fram-laivassa, joka nykyään sijaitsee Oslon likisellä Bygdøy-niemellä. Fram on tietenkin se samainen Colin Archer-laiva, jonka kannelta norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen näytti närhen munat brittiläiselle kilpaveikolleen kapteeni Robert Falcon Scottille, kun kyseessä oli kansakuntien kunnia Etelänavan saavuttamisessa.

Scottin ja Amundsenin retkikuntien kilpajuoksu Etelänavalle 1910-13. Matkan helpotukseksi h-hetki järjestettiin keskelle kesää, jolloin pakkasasteita saattaa olla vain noin -50 astetta ja valoakin ajoittain nähtävissä.

Lähtökohta oli varsin mielenkiintoinen: Robert Falcon Scott oli puolustamassa brittien kunniaa maailmanvalloittajakansakuntana, ja perusti valmistautumisensa moderniin suunnitteluun. Vastassa oli koko ikänsä matkaan valmistautunut norjalainen Roald Amundsen, joka luotti perinteisiin arktisten olosuhteiden ihmisten tietotaitoon ja menetelmiin. Amundsen oli myös ilmiömäinen retkikuntasuunnittelija. Mitään yksityiskohtaa ei jätetty huomioimatta, varsinkaan keripukkia. Amundsen oli myös hyvin tottunut hylkeen- ja koiranlihan käyttäjä.

Scottilla oli huonoja kokemuksia (kokemattomuuskokemuksia) vetokoirista, ja hän päätti käyttää tietyssä määrin siperialaisia poneja vetojuhtina, ja ollakseen varsin kunniakas ja miesmäinen britti, loppumatka taivallettaisiin miesvetovoimin. Miesvetovoima arktisissa olosuhteissa kuulostaa tietysti moderniinkin pohjoiseen korvaan kovin pompöösiltä ja batshit-crazylta, ja niinhän se olikin. Ponien kaviot luiskahtivat tuntemattomiin jäätyyppeihin ja niille taival oli muutenkin hirvitys, ne kellistyivät hyvin pian pihveiksi. Lontoon suunnittelijoiden huippuvermeet hyytyivät alta aikayksikön ja elopaino niiden sisällä tippui olemattomiin Amundsenin köllötellessä kaksipuolisissa turkiksissaan reessä,  vetokoirien pinkoessa muonitusasemalta muonitusasemalle.

Alkujaan ihmisvetointoinen Scott seurueineen näki kyllä etelänavan pieneltä vilaisulta. Vierailua piristi pikkuruinen teltta jossa norjalainen kilpakumppani toivotti kirjeessä hyvää kotimatkaa. Paluumatka sellainen, ettei sitä nyt tässä lähdetä sen kummemmin ruotimaan. Sehän oli varsin shakespearelainen – kaikki kalmoina.

On kuitenkin liikuttavaa, että siinäkin vaiheessa, kun Scottin seurue oli luopunut jo lähes kaikista varusteista, mukana raahattiin kuuttatoista kiloa fossiileja, joita oli matkalta löytynyt. Se on todellinen tiedemiesten ja miesten uroteko.

Lähes kaikki mitä Amundsen ratkaisi, oli oikein suhteessa Scottin ratkaisuihin. Silti hän hyötyi oletettavasti paljonkin hienoisesta sopeutumiserostaan, jonka norjalainen on ehtinyt kehittää suhteessa brittiin. Sopeutumisesta ja ymmärryksestä kylmään.

Eli iloitkaamme tästä pohjoisesta, ikiaikaisesta kyvystä sietää tulipalopakkasia. Lähden tästä lastaamaan kuumavesipulloja vuoteeseen ja toivon että hienoinen hytinä  vaikkapa karaisee ja laihduttaa, jos ei muuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän EevaStephany kuva
Eeva Step

Kädet kohmeessa lukien, nautittavaa kerrontaa jälleen kerran.

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

Miksi sulla on noin kylmää kotona? Sähköt sulla taitaa olla kun kirjoittelet nettiin.

Naparetki-tarina oli ihan mielenkiintoinen, kiitos siitä. Olen joskus lueskellut tämäntyyppisiä tarinoita mutta Pohjoisnapaan liittyvistä reissuista. Wikipediassa on muistaakseni hyviä kuvauksia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aina ei ehdi olla lämmittämässä taloa. Sitten voikin ottaa brittien harrastamat kuumavesipullot käyttöön.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nythän sinulla on hyvä tilaisuus totuttaa ihoa ja muuta elimistöä kylmän torjuntaan. Sisätiloissa oleskellessa puolialasti, karvaiset bermudahousut varjelemassa puuhellan polttamilta.

Alusasuna linnunnahkapaita, mahdollisesti myös -kalsarit, tai vaihtoehtoisesti jäniksennahkaa. Päällä kunnon parka tai peski. Jalassa hyvin heinitetyt hylkeennahkasaappaat tai vaihtoehtoisesti siepakat poronnahasta, ja hyvästi paulaa millä sitoo nilkkaan.

Mielenkiintoinen on myös nenetsinaisten suosima umpihaalari, minne mennään suuren hupun kautta sisään. Lapsille on sitten haalarit missä on luukku kuivikkeitten vaihtoon.

Hyvää ja suhteellisen lämmintä yötä!

Matti Jalagin

Petra.

En edes ehtinyt lukea kommenttiasi, kun luulin, että missä olet.

Nyt luen ja kohta kommentoin.

Matti Jalagin

Sinä ihana inehmo, joka meidän onnettomien pohjolan elävien taivalta omilla kertomuksillasi aina ja alati kevennät. Sinulle kiitos kaunis.

Taisto Merilä

Kylmin asunto mitä olen kokenut oli Australiassa. Ulkona oli silloin + 9 ja kämpässä + 14. Työnjohtaja, jolla oli aina vain shortsit ja t-paita ihmetteli, kun minulla nenä vuotaa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Huomenta!
Tein viime yön nukkumaan lähtöä naisihmisen kanssa jolla oli vähän kylmä ja paljon juttuja kerrottavana. Eihän siitä sen valmiimpaa tullut. Mutta tarinat oli hyvät. Vaikka en nyt muista enää mitään.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Kiitos Petra mitä mainioimmasta arktisesta sanataituroinnista! Eipä olisi mukava ollut olla Scottin ihmisvetojuhtana ja koppuraksi kalmoksi päätyä!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Scottin seurueessa oli todella hienoja tiedemiehiä. Ihmettelen vähän, käytiinkö oikeasti heidän parissaan keskustelua, miksi ihmeessä piti päätyä ihmisvetoiseen lopputaipaleeseen koirien sijaan. Pelottava ajatus varmaan hiipi itse kunkin takaraivoon jo etukäteen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

... ottaen huomioon että Amundsen söi parikymmentä koiraa omalla retkellään ;)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #13

Scott ei hyväksynyt koirien syöntiä, mutta hyväksyi hevosten syönnin. Scott oli siinä mielessä kyllä oikeassa, koska koirista saattoi saada tappavan määrän A-vitamiinia.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #14

Auttaako jos jättää maksan syömättä?

- Hyvää itsenäisyyspäivää Petra!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

Kai se auttaa. Xavier Mertz kuoli yhdellä tutkimusretkellä koiranlihan a-vitamiinin yliannostukseen.

Kiitos, Antti! Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle ja kaikille muillekin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Olen monesti miettinyt, onko ne kaikki lapsuudeen luistelureissut, mäenlaskut ja hiihtoretket, jossa varpaat ja sormet paleltui, lopulta syynä siihen, että normaali ruumiinlämpöni on 35 ja risat. Olen myös miettinyt, onko se syynä siihen, että kesähelteet vievät kaikki voimat.

Pakkanen on aina ollut jotakin, mitä pitää haastaa siinä missä helteet jotakin, mitä juosta karkuun.

Mielenkiintoisia tarinoita.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... norjalainen kilpakumppani toivotti kirjeessä hyvää kotimatkaa"

Minulla on norjalaisista samantapaisia kokemuksia.

j.olavi heikkinen

se, että onko kylmä vai paleltaako, on lopultakin pelkkä asennekysymys.

tai sitten pukeutumiskysymys. äiti sanoi minulle aina pienenä ollessani, että "pie poeka pippoo piässäs pakkasella", mikä jo alustavasti mallintaa talviulkoilupukeutumisen strategiset linjaukset. ulokkeenomaiset kehonosat suojataan muita paremmin ääreisverenkierron varmistamiseksi ja lämmönhaihtumisen estämiseksi.

villapipo on kuulemma kesähelteillä viileä päähine!!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

...ja tunnen ihmisiä jotka käyttävät ainoastaan villasukkia kesällä, samasta syystä. Kuulostaa toki hieman oudolta. Pään suojaus on tärkeää, olen joskus käyttänyt kylmissä taloissa yömyssyä, siis oikeaa eikä pelkkää Sambuca-sormustinta.

Onneksi pipo on muodikas. 70-80-luvulla pipo taisi olla enimmäkseen lasten päähine, mikäli nuorilta kysyttiin.

j.olavi heikkinen

tuo äidin kehotus johtui ihan siitä, että silloin 70-luvulla ei ollut kovinkaan trendikästä peittää päätään edes kovimmilla pakkasilla. ainakaan yläasteella.

nykynuoriso on siinä suhteessa ehkä fiksumpaa.

vanhojen miesten muistan lapsuudessani käyttäneen baskeri-mallista villamyssyä kesällä ihan kaljun suojana, ettei päänahka pala.

Juha Korhonen Vastaus kommenttiin #21

Ei se nykynuoriso paljoa ole viisastunut. Epäilisin jopa, että yhtä hölmöjä ovat kuin vanhempansakin, aikanaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Täällä yksi villasukkia kesällä käyttävä ihminen ilmoittautuu.
Käytän myös päähinettä :)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kylmä on nimenomaan tahtotila. Kuitenkin esimerkiksi emännän kanssa ero on muutakin kuin asenne. Sillä on kylmä aina. Olen pohtinut, että elopainolla on jotain tekemistä asian kanssa.

Mutta joka ulokeesta on nahka kesinyt ja voin nuo ohjeesi allekirjoittaa näin jälkeenpäin. Lisätä vielä, että se pakkanen ei vielä mitään, vaan viima/ajoviima. Nykyään talvivaatteet ovat ihan käsittämättömän hyviä.

Kesähelteillä, kun ei saa muuten unta, pidän paitaa päähineenä silmien päällä. Ja sukkia niin, että kostutan ne kylmässä vedessä.

Jouko Koskinen

Huomasittekos miten Tasavallan Presidentti näytti kasansa nuorille esimerkkiä - nousi pikkumersusta pää paljaana ja käveli kirkkoon hyytävässä lumipyryssä. Pipo olisi ollut vaikuttava kannanilmaisu. Reilu karvoitus päälella varmaan onkin tarkoitettu suojaamaan tärkeintä kehon (Suomen) osaa.

Vastatuulessa fasadikin pitänee suojata vastaavalla luonnonmenetelmällä. Bic sensitive -sileät posket viestivät että valtakunnassa vallitsee sopuisa laitamyötäinen. Rouva kävelee askelen verran takana tyyrpuurin puolella, hänen runsas takatukkansa suojaa siltä osin.

Paapuuri jää suojattomaksi eikä siltä taholta ole odotettavissa lämpöä kansakunnalle. Pipo päähän niin voidaan toivottaa:

HYVÄÄ ITSENÄISYYTTÄ KAIKILLE !

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei sen olisi tarvinnut olla pipokaan. On olemassa lämpimiä hattuja, jotka ovat tyylillisesti kestäviä kun on kyse juhlista. Hatut ovat miehillä komeita.

Jouko Koskinen

Kaveri oli katsonut tarkemmin LED -näytöltään.
Hattu oli ollut kädessä. Itse käytän pipoa.

Jouko Koskinen

Talvella - yleensä pikku pakkasella miinus viidestä asteesta pariinkymmeneen voi mukavasti yöpyä ulkonaa ns. laavumajoitteella kun hyttysten imukärsä on jäässä ja lumen voi tasoittaa niin ettei kivet paina kylkeä.

Teltalla pärjää sitten kaikissa säissä ja keleissä. Siltä vaaditaan tietyt minimiominaisuudet:
Tynnyrimallinen 3-4 poikittaiskaarta, sisäteltta palamatonta puuvillakangasta, ulkoteltta metallipinnoitettu. Sisä- ja ulkokangasta ei tarvitse irroittaa lainkaan, kaaret vain poistetaan kanavistaan pakatessa.

Voidaan pystyttää sateessa ja tuulessa niin että sisäpuoli pysyy kuivana. 'Pääpuolen' apsidissa keittiö ja kulkuaukon puolella saappaiden yms. säilytystila. Teltta ei tarvitse lämmityslaitetta. Pakkasella asutaan makuupusseissa. Makuupussi tai sen yhdistelmä mitoitetaan nimellisarvoltaan reilusti kylmemmälle kuin on keskimääräinen lämpötila kohteessa. Alustan hinnassa ei saa pihistellä.

Kerrospukeutuminen on oma lukunsa. Core-, ja uudet tekstiilit alkavat todella voittamaan vanhat kaikilla osa-alueilla. Alle - 15 asteessa hengitystä voi helpottaa 'kuonokopalla' jossa olevan jalometallilastupaketin läpi kulkevasta ilmasta ottetaan talteen lämpö ja kosteus - luovuttaen ne taas sisäänhengittäessä. Erittäin mukava nukkuessa - pussi ei kostu. Mikä voi olla ongelma pienessä yhden hengen teltassa.

http://www.jonas.fi/terveydenhoito/

" Esimerkiksi astmaa sairastaville liikkuminen jo - 5 C asteen pakkasessa voi rajoittaa ulkoilua. Jonas lämmitin käyttää ihmisen oman uloshengityksen lämpöä sisäänhengitysilman lämmittämiseen ja tasaa näin tehokkaasti hengitysilman lämpötilaeroja. Samalla laite kosteuttaa kylmän ja kuivan pakkasilman elimistölle miellyttävän kosteaksi ja tekee sen helpoksi hengittää."

Kylmänsieto testattava lähimaastossa - vaikka parvekkeella.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Lisätään aamutoimiin jäiden kolistelu pois ulkoteltan sisäpinnalta ;)
Ja varusteisiin "sorsa". Pissaaminen puolipukeissa ulkona "ärjänteellä" on ikävähköä hommaa.

Matti Jalagin

Selälleen lento kännissä niin, että päätyy naamalleen kolmen metrin päähän sivuun oikealle oikeasti turvalleen ja niin, että nenästä suihkuaa veri viistoon kunnoolla, vaatii jo taitoa.

Minulla on se taito ja taas eilen tuli kokeiltua.

Naapurin täti siteen paikkasi nenänvarren eikä tikkejä tarvittu.

Mutta kyllä känninen apina osaa olla tyhmä. Ja hoitava sisar ihana.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #33

Ethän pahastu jos suosittelen, väärti hyvä :)

Onko tuo luistelutermein vajaaksi jäänyt kaksois-salkow?

Kohtuullista paranemista ja eheyttävää kohmelopäivää!

Jouko Koskinen

Juu - yhden kerran jouduttiin poistamaan vähän lunta ulkoteltan päältä. Yöllä pyry oli haudannut teltan kokonaan kun pystytimme sen pieneen notkelmaan. Ikimuistoisen rauhallinen ja mukava yö.

Itelläni oli hätävarana tyhjä tenupullo - hyvin harvoin käytössä.
Rouvashenkilö piipahti pihalla, jotain käteen sattuvaa hartioille, jalkaan maiharit ilman sukkia. Usein paljain jaloin kuten myös lumipesulla käydessä.

Kiinteämpi jätös jäätyy heti, peiteltiin vain lumeen. Sulan maan aikana oli mukana pieni puutarhurin istutuslapio.

Kun kropassa pidetään sellainen kunnon peruslämpö, ei muutama minuutti pakkasviimaa tunnu pahalta. Lämmin pussi sitten hoitelee kosteudenkin iholta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #48

Oikein kylmällä ja varsinkin tuiskussa se ulkona käynti on totinen haaste. Ja vaaransa siinä on, jos ei muista käyttää mitään valoa.

Sitä sorsaa on myytävänä myös rouvashenkilöille sopivalla nokalla varustettuna. En ole kokeillut.

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #49

" En ole kokeillut " no sen kyllä huomaa ;)

Muutaman sadan telttayön kokemuksella voin vakuuttaa että talvitelttailu maaliskuussa on parasta retkeilyä ikinä.

Nuuksiossa on hyvä aloittaa:
http://www.espoo.fi/fiFI/Kulttuuri_ja_liikunta/Ulk...

On valmiit nuotiopaikat, -puut, on vessat - järvien vesi on juomakelpoista. Lapissa on katsottava kartasta ja varmistettava ettei yläjuoksulla ole porukkaa.

Ruotsin Kaitum on Norjan rajaa lähestyessä todellista erämaata - makkarankuoriin tai kaljapurkkeihin ei tarvitse kompastella.
On myös vaativampaa paikoin, ei kannata rynnätä hetken mielijohteesta. Autoon kannattaa varata muutama kymppi bensaa istuimien alle mahtuviin kannuihin.

Vietas, Vuojatätno, Stora Sjöfallet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stora_Sj%C3%B6fallet

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #51

Minulla on itse asiassa suhteellisen vähän kokemusta turistien suosimilta seuduilta. Poikkeuksena nykyinen UKK-puiston alue, missä tein töitä muutamaan otteeseen sen perustamisvaiheessa.

Samoin olen nukkunut melko vähän teltassa. Sen sijaan tulilla paljon, se on liittynyt sekä työhön että harrastamiseen. Kesällä nukun paljaan taivaan alla tai rankisessa jos ei sada. Kultamailla yleensä on tullut rötöstettyä umpilaavu, vanhoista louteista ja kevytpressuista, mitä nyt sattuu käsiin. Viitisen metriä tai vajaa halkaisijaa, sen verran että saa tulet keskelle. Muoto umpilaavussa ei yleensä ole pohjasta pyöreä vaan pikemmin soikea, oviaukolta lyhyt matka tulisijalle, sivuilla tilaa, perällä posioaukko ja siinä kohdalla yleensä tarvekalujen säilytystä. Ruoteita kymmenkunta, 5-6 metriä pitkiä. Ja koko höskä naruilla pakettiin ja kiinni puuhun tai maahan, ettei tuuli vie. Siellä maatessa on mukava katsella taivasta lakeisaukosta.

Teppo Nygren

Tulipa mieleeni yksi uudenvuodenyö 70-luvun lopulta
Olin serkkujeni ja veljieni kanssa saunomassa ja päätimme mennä lumihankeen pyörimään. Viimeinen joka tuli saunasta ulos pamautti saunan oven perässään lukkoon. Lämpömittari näytti -30. Nilkkoja särki hirvittävästi ja alastomana naapurista avun hakeminen tuntui kyllä vihoviimeiseltä vaihtoehdolta. Vanhemmat olivat juhlimassa jossakin ja me olimme alastomina pakkasyössä ulkona. Tilanteesta selvittiin ihan sattuman kautta ilman suurempia haavereita. Onneksi..

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tulipa mieleeni eräs saunasta pyöräys nuoruudestani, ajalta ennen rintakarvoja.

Kävin lumikasassa, laskettelin alasti vatsallani alas, kuin hylkeenpentu. Läjässä oli paitsi lunta myös sianpaskaa.

Aki Saarikoski

Suomessa on hirvittävin mahdollinen ilmasto ja pakkasella saa ja suorastaan pitääkin valittaa. Missään ei ole näin kylmää, pitkää ja rajua talvea, paitsi ehkä Siperiassa. Onneksi sentään hieman lauhtui tilapäisesti. Ilmoillehan kukaan ei voi mitään, mutta ei pakkasista tarvitse sentään väkisin pitää.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tarpeeks vanhanahan tuppaa kuolemmoon helteisiin. Jo varhain kehoko alkaa varoitella? Ja aineenvaihduntako siinä on pääosissa sit vai.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Eniten muistaakseen kuolee marraskuussa. Siinä mielessä Petra on jo voiton puolella. Ja ehkä ikänsäkin vielä sallii pelivaraa, tuota kun en tiedä.
Severillä näkyy alkavan vanhuus painaa, ja liian tasainen elämä, arvelen. Kannattaisi joskus irroitella, hänenkin.

Hyvää juhannusta!

Ilkka Huotari

Ikäviä nämä vesisateet, huomiseksi luvassa pakkasta ja aurinkoa. Siitä iloitkaamme.