PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Siman tenho

  • Valokuva: Petra Nyqvist
    Valokuva: Petra Nyqvist
  • Valokuva: Petra Nyqvist
    Valokuva: Petra Nyqvist
  • Valokuva: Petra Nyqvist
    Valokuva: Petra Nyqvist

 

 

Tuhannet simasuut, pienet ja isot berserkit siemailevat vappuna sitruunasta ja fariinisokerista kypsyteltyä simaa, tulevat sokerihumalaan ja alkavat riehua. Tämä kullankeltainen, salaperäinen ja äitelä juoma juontaa ihmisten juurille. Aitoa simaa eli hunajaviiniä valmistettiin niin muinaisessa Euroopassa, Aasiassa kuin Afrikassakin. Sen reseptit ovat niin vanhoja, ettei kukaan tiedä missä se alun perin keksittiin. Todennäköisesti se on ollut kylkiäinen maatalouskulttuurin varhaisvaiheissa usealla mantereella.

Sima eli mjöd (mjød, mead, vanhassa englannissa meadu) on ollut pohjoiselle väelle tärkeä jumaljuoma. Viikinkimytologiasta löytyy tarina  Skjaldemjøden- juomasta,  jota oli Suttung-jättiläisen hallussa. Sen valmistamiseen oli käytetty Kvaserin verta ja taikaa. Odin varasti valtavat määrät juomaa ryystäen ne vatsaansa, mutta joutui myöhemmin oksentamaan ne Suttungin raivostuttua. Oksennettu sima saatiin talteen, ja  sen havaittiin antavan juojalleen taianomaisia runoilutaitoja ja valtavan hyvän mielialan.

Hyvää vappua kaikille simasuille, valtavan hyvää mielialaa ja taianomaista runoilukykyä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Oksennettu sima saatiin talteen, ja sen havaittiin antavan juojalleen taianomaisia runoilutaitoja"

Ehkäpä on kiittäminen juuri simaa ja muinaisoluita siitä, että Eddat ja Kalevala ovat niin maittavan kiehtovia teoksia ;)

Niin hyvää valpurinpäivää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllä. Kärpässieniä saa varmaan myös kiittää. Hyvää vappua, Veikko!

Anis Harran

En tiennytkään että skandinaavinen tapa on ottaa oksennetut simat talteen. Täytyypä seuraavalla kerralla ohjata vieraat talletusämpäreille eikä vessaan...

Jorma Laine

Sima lienee vanhin käyttämisteitse valmistettu Juoma. Ainakin se on vanhempi kuin Viini ja myös oletettavasti oluttakin vanhempi keksintö. Olisiko aikanaan jäänyt jokin amforallinen hunajavettä auringonpaisteeseen liian kauaksi aikaa..:D

Antiikin Kreetalaiset aikanaan myös käyttivät Simaa (A.K.A hunajaviiniä) josta johtuu kuulemani mukaan mm. Kreika kielen sana kännille, "Hunajapäihtymys."
Suomenkielen sanana Sima on synonyymi Hunajalle, joka selittänee hieman sanontaa "Simasuista."

Sitruunan lisääminen puolestaan on lähes yksinomaan Suomalainen tapa.

Valpuria siis. Ja tarpeeksi, vaan ei liikaa simaa. Ettei vatsa tule kipeäksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Näin on. Tosin lisäisin, että eritoten Ruotsissa tunnetaan erilaisia hedelmäsimoja. Juovat simaa mielellään juhannuksena.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sima on parhaiten jäänyt lapsuusmieleen heinäpellolta, silloin kun vielä heinäntekoa harrastettiin perinteisin keinoin. Lämmintä yli 30 astetta, ei pilvenhattaraakaan; tunnin väliajoin nostettiin simatonkka kylmän ojan pohjalta lievittämään paarmaisen helteen tuskaa. Ankarat röyhtäilyt säestivät ringissä kiertävää simamukia. Se oli todellista arjen juhlaa..

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kyllä nyt valitettavasti on niin että tämän vapun runoiluun tarvittiin Cabernet Sauvingnon ja muutamia muita taikajuomia ...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ymmärrän! Itse olen melko Cava-vetoinen blogqvisti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hyvä! Toukokuun ensimmäinen on ehdottomasti runon arvoinen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Puolalainen sima on erinomaisen hyvää. Aidosta hunajasta käytettyä, ja prosenttejakin saman verran kuin portviinissä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos vinkistä. En ole koskaan saanut maistaa muuta kuin viikinkityyppistä simaa. Se taas on vähän kuin sahtia tai sinnepäin.